szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hozzájárult a Törökország védelmének megerősítését szolgáló NATO-szállítmányok magyarországi áthaladásához az Országgyűlés. A kormány kétharmados többséget igénylő előterjesztését 335 igen szavazattal, 3 nem voks mellett fogadta el a parlament.

A képviselők a javaslat határozathozatala előtt támogatták a Fidesz módosító indítványát, amelynek lényege, hogy kizárólag a NATO védelmi tervező bizottsága február 16-i döntését tartalmazó mellékletben foglalt tevékenységek szerinti csapatok, katonai eszközök és berendezések szállíthatók Magyarországon keresztül.
A parlament korábban 310 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül határozott "Az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke keretében Törökországnak nyújtott NATO-támogatáshoz történő magyar hozzájárulásról" szóló országgyűlési határozati javaslat mai, házszabálytól eltérő tárgyalásról.


A határozati javaslat új változata szerint az Országgyűlés a NATO Védelmi Tervező Bizottságának a javaslathoz mellékelt döntése végrehajtása érdekében hozza meg döntését. A javaslat értelmében az Országgyűlés a Törökország védelmének megerősítéséhez nyújtott NATO támogatáshoz történő magyar hozzájárulás keretében engedélyezi, hogy az Észak-atlanti Szerződés tagállamai és a NATO prágai csúcstalálkozóján csatlakozásra meghívott országok fegyveres erői, csapatok, katonai eszközök és berendezések Törökország területére történő szállítása céljából Magyarország légterét és kijelölt repülőtereit, vasúti és közúti hálózatának kijelölt részét 2003. december 21-ig igénybe vehessék. A javaslat hangsúlyozza, hogy az Országgyűlés engedélyét azzal a feltétellel adja meg, hogy ezen eszközök és fegyveres erők kizárólag Törökország védelmére, a NATO Védelmi Tervező Bizottság február 16-i döntésében foglaltak keretében használhatók fel.


A kormány első változatban a múlt héten nyújtotta be a határozati javaslatot, amelynek lényege, hogy a NATO védelmi tervezőbizottsága február 16-i döntése alapján a NATO-tagállamok és a csatlakozásra meghívott országok fegyveres erői csapatok, katonai eszközök és berendezések Törökország területére történő szállítása céljából Magyarország légterét és kijelölt repülőtereit, a vasúti és közúthálózat kijelölt részét december 31-ig igénybe vehetnék. A Fidesz képviselői a múlt heti plenáris ülésen nem járultak hozzá, hogy az előterjesztésről a házszabálytól eltérő módon, azonnal döntsön a ház. A külügyi bizottság hétfői ülésén Iváncsik Imre honvédelmi államtitkár hangsúlyozta: a NATO-ba meghívott környező államok mindegyike megadta már az engedélyt a szállítmányok áthaladására, ezért fontos lenne, hogy az Országgyűlés még hétfőn döntsön a kérdésben.


Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese múlt hét kedden már bejelentette, hogy pártja bizonyos módosításokkal hajlandó támogatni a NATO kérelmét. Az ellenzéki párt garanciát kért arra, hogy a NATO-támogatás "nem mehet az iraki háború irányába". Ezért ragaszkodtak ahhoz, hogy a "védelmi segítségnyújtás" kifejezés a határozati javaslati részben szerepeljen az előterjesztésben. A Fidesz azt is indítványozta, hogy a határozati javaslatban a NATO számára biztosított útvonalakat jelöljék meg. Ezt megelőzően hétfőn nem kerülhetett sor a kérdés parlamenti tárgyalására, mert az ügyrendi szavazást megelőzően a fideszes Simicskó István jelezte, hogy a kérdésben az ellenzéki frakció csak másnap alakítja ki álláspontját. A Fidesz képviselőcsoportja hétfői ülésén azért nem tudott a kérdésről dönteni, mert - mint elhangzott - "nem állt a frakció rendelkezésére elegendő idő". Az MSZP és az SZDSZ akkor külön nyilatkozatban is kifejezte nemtetszését, az MDF nem kívánta kommentálni a Fidesz döntését.


A Parlament mai plenáris ülésével egy időben a Törökország védelmét szolgáló eszközök magyarországi átengedése ellen tiltakoznak a Civilek a békéért tömörülés tagjai hétfőn az Országgyűlés épülete előtt. A demonstrálók a Parlament parkolójának két bejáratánál transzparensekkel tiltakoztak, illetve háborús élőképeket - védtelen arab nőre fegyvert fogó katonát, illetve elesett társát sirató arab asszonyt - jelenítettek meg. A tiltakozók átadták petíciójukat a parlamenti pártok képviselőinek. A tüntetők álláspontja szerint a Törökország védelmére szolgáló eszközök átengedésére valójában Irak várható katonai megtámadása miatt van szükség. A demonstrálók ezért azt kérték a parlamenti képviselőktől, hogy a hétfői ülésen indítványozzanak név szerinti voksolást és szavazzanak nemmel a háborúra, Magyarország útjainak, vasútjainak és légterének háborús célokra történő átengedésére. (MTI)

Őrizetbe vettek egy amerikait Thaiföldön, mert kritizálta a szállodáját

Őrizetbe vettek egy amerikait Thaiföldön, mert kritizálta a szállodáját

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat

Orbán: Valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat

Súlyosbodik a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában

Súlyosbodik a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában