szerző:
hvg.hu

Az immunterápia, azaz a szervezet saját természetes védekező rendszerének serkentése lehet a következő nagy áttörés a rákterápiában – írja a Newsmax.com. A gyógykezelés egyik nagy előnye, hogy méreganyag-mentes, valamint a sugaras és kemoterápiás kezeléssel ellentétben nincsenek mellékhatásai.

Amerikában párhuzamosan 140 immunterápiás kísérlet folyik, többek között a mellrák, a vastagbéldaganat, a tüdő- és prosztatarák, valamint az agy- és a nyirokcsomó daganatos megbetegedéseinek kezelése érdekében. Az egyik legígéretesebb a texasi MD Anderson rákközpont, ami a legkorszerűbb technikával három évvel ezelőtt nyitott. Az intézetben végezték többek között azt a kutatást is, mely során az igen agresszív, rosszindulatú gliómát a Delta-24-RGD vírussal, a náthát okozó adenovírus genetikailag módosított változatával kezelték – sikeresen.

A jelenleg zajló immunterápiás próbálkozások közül több esetben szintén sikerekről számolt be a kutatóközpont. Az egyik Anderson-féle innovatív terápia tartotta életben azt a doktort, akinél halálos agyrákot diagnosztizáltak. Ez a fajtájú glioblastoma történetesen pontosan ugyanaz a rák, amivel az orvos kezelt másokat. Eugene Overton, nyugdíjazott sebész szintén a kísérleti stádiumban lévő immunterápiához fordult segítségért a melanoma elleni harcban. Őt háromhetente injekciózták.

Genomika

Az élőlényekben, illetve azok egyetlen sejtjében található öröklési anyag (azaz DNS) teljes állományával foglalkozó tudományág az első sejtes élőlény (Haemophilus influenzae nevű baktérium) teljes DNS-szerkezetének (nukleotid sorrendjének) meghatározásával, 1995-ben született. Szemben az egyes tulajdonságok öröklésével, egyes gének szerkezetével és működésével foglalkozó genetikával a genomika tárgya az élőlény génjeinek, illetve DNS-ének összessége. A genomika az egyes genomok szerkezetét, a gének eloszlását, számát, méretét, a génnek nem tekinthető DNS-szakaszok szerkezetét, elhelyezkedését és biológiai szerepét vizsgálja, illetve összehasonlítja a különböző genomokat egymással.

Az immunterápia alkalmazása a rákkezelésben nem újdonság. A kúra úttörője, William Coley 1891-ben rákos betegein streptococcus baktérium tenyészettel kísérletezett. Páciensei közül többen javulást mutattak a kezelés hatására, azonban további próbálkozások éveken át nem hoztak eredményt, így a sikeresebbnek bizonyuló sebészeti, sugaras és kemoterápiás kezelési módok kiszorították az immunterápiát a kutatók látószögéből. A majdnem százéves mellőzés oka a rákkezelés egyik legnagyobb problémája, miszerint a szervezet nem képes a rákos sejteket felismerni, és ellenségnek tekinteni, mint ahogyan azt a bacilusokkal teszi. Azonban a genomika előretörésével a kutatók olyan természetes állapotban előforduló, de laboratóriumi körülmények között is létrehozható összetevőket találtak, amelyekkel az immunrendszert közvetlenül befolyásolhatják.

Az összehasonlító genomika teljesen új alapokra helyezte az evolúció kutatását. Dr. Jeff Molldrem az MD Anderson szakértője szerint ez olyan, mintha a rákos sejtek postacímet kapnának, ahova az immunrendszer kézbesíteni tudja a csapását.

Az előzetes eredmények bíztatóak. Az egyik Anderson kísérletben néhány páciens makacs csontvelő rákja, amelyek eddig minden gyógykezelésnek ellenálltak, az immunterápiára már reagáltak. Egy másik Anderson-kísérletben a glioblastomától szenvedőknél jelentősen nőtt a résztvevők életideje. A dallasi Mary Crowley Medical Research Centerben folyó próbakezelés során pedig éveket kaptak vissza az életükből olyan tüdőrákban szenvedő betegek, ami általában négy-hat hónap alatt öl.

A kutatók reményei szerint az immunterápia nem csak a rák elleni harcban, de a megelőzésben is fontos szerepet kap majd. Jelenleg rendelkezésre áll néhány rákmegelőző oltóanyag, ilyen például az amerikai gyógyszer-hatóság által jóváhagyott méhnyak rák elleni vakcina is, azonban a legtöbb daganatos megbetegedésekért nem vírusok, hanem a genetikai hajlam tehető felelőssé, a kutatók feladata pedig az, hogy olyan módszereket dolgozzanak ki, mely révén az immunrendszer genetikailag programozott fejlődéssel rávehető a rák elleni küzdelemre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

A génterápia hatásos lehet a bőrrák ellen

Két bőrrákban szenvedő embert mentettek meg a haláltól, saját immunsejtjeik genetikai módosításával. Az új eljárás kecsegtető, de még távol van attól, hogy kiforrott legyen.

MTI Plázs

A hererákosoknál jobbak a túlélési esélyek

Az előrehaladott tumortól szenvedő hererákos betegeknél jobbak a túlélési esélyek, mint bármely más tumorfajta érintettjeinél, és most az amerikai Johns Hopkins egyetem kutatói megtalálták az okot.

MTI Tech

A XXI. század tudománya az immunogenomika

Személyre szabott oltóanyagokról, a daganatsejteket "céltudatosan" irtó gyógyszerekről, a "szemét" DNS szerepéről, az immunológia és informatika házasságáról és számos egyéb, a fantasztikum határát súroló kérdésről tanácskozik október 8. és 12. között Budapesten 46 ország félezernél több tudósa - hangzott el csütörtökön a Nemzetközi Immungenomikai és Immunoinformatikai (immunomikai) Konferencia (BCI II.) beharangozó sajtótájékoztatón.

MTI Plázs

Dohányzó kismamák lerombolják az újszülött immunrendszerét

A terhesség alatti dohányzás károsan befolyásolhatja a születendő gyermek immunrendszerét, és ezzel magyarázható, hogy a dohányzó kismamák gyermekeinél gyakoribb az asztma és más légúti megbetegedések kialakulása – állapították meg ausztrál kutatók.

hvg.hu Plázs

Azonosították a rák szétterjedéséért felelős fehérjét

A Newsmax.com híre szerint edinburghi tudósok nyakon csípték azt a speciális sejtfehérjét, amely a rákos daganatok növekedését okozza. Az Edinburgh-i Rákkutató Központ sejtközi jeltovábbításokkal foglalkozó egysége ezzel a felfedezéssel megtalálta az utat ahhoz a fehérjéhez, amely az egészséges sejteket rákossá teszi.

MTI Tech

Harci festékkel a mellrák ellen

A skót és kelta harcosok csatában viselt kék arcfestéke a jelek szerint nem csak az ellenség megrémisztésére alkalmas, hanem mellrák ellen is hatásos.

MTI Tech

Minden ötödik kozmetikum rákkeltő

Minden ötödik kozmetikai szerben rákkeltő nitrozamint talált a Bajor Egészségügyi Hivatal szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálatai során, és elsősorban a szempillafestékek és a szemceruzák érintettek nagy mértékben - jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin online kiadásában.

hvg.hu Tech

Rákos sejteket öl a farmerkék festék

A farmerruhák színezésére használt festéket nemsokára rákos sejtek elpusztítására is használhatják – állítják brit tudósok.

Lemondott az Öt Csillag Mozgalom éléről Luigi Di Maio

Lemondott az Öt Csillag Mozgalom éléről Luigi Di Maio

Kiderült, hány fokban szeretnek aludni a magyarok – de nem biztos, hogy jól teszik

Kiderült, hány fokban szeretnek aludni a magyarok – de nem biztos, hogy jól teszik

Több utcának is ugyanaz a neve Tolnán

Több utcának is ugyanaz a neve Tolnán

Enyhébb idő érkezik hétvégén

Enyhébb idő érkezik hétvégén

Előadás közben egy nyest zuhant a nézők közé a miskolci színházban

Előadás közben egy nyest zuhant a nézők közé a miskolci színházban

Santanderbe is repül a Wizz Air

Santanderbe is repül a Wizz Air