szerző:
hvg.hu

A depresszió, a komolyabb mentális problémák, és a lehangoltság összefüggésbe hozható az olyan betegségekkel, mint a szívbaj és az elbutulás – állítja több, egyszerre nyilvánosságra hozott tanulmány.

A rendellenesen működő elme és a meghibásodott test közötti pontos kapcsolat továbbra is megválaszolatlan kérdés marad, ám több kutató szerint bizonyos tényezők igenis szerepet játszanak az ügyben.

A depresszió beteggé tesz
Dr. Jesse Stewart, a University of Pittsburgh School of Medicine volt szakembere ugyanis összefüggést fedezett fel a depresszió kialakulása és az ütőerek rugalmasságának csökkenése között. Három éven át tartó tanulmányában 324 férfit és nőt vizsgált, akik átlagosan 60 évesek voltak. A megfigyelt alanyok közül a lehangoltabbak erei jobban be voltak szűkülve, mint azoké, akik kevésbé voltak depressziósak. Stewart konklúziója szerint a szívroham és a stroke előhírnöke a megkeményedett artériafal, ami egyébként a depressziós emberek hibásan működő idegrendszerének a következménye is lehet.

A depresszió felboríthatja a szervezetben a mirigyek működését, ennek következtében ezek olyan vegyi anyagokat, hormonokat is kibocsáthatnak, amelyek az energiaszintet és a növekedést szabályozzák; emellett pedig megváltoztatják a véralvadásért felelős sejtek feladatát is. A megkeményedett érfalakra az immunrendszer túlreagált választ ad, gyulladást eredményezve, amely a kedélyállapotra hatással bíró hormonokat szabadít fel. Az agy szintén megszenvedi a beszűkült erek következményeként jelentkező megváltozott véráramlást, amely tovább erősíti a depressziót, fizikai gyengélkedést is eredményezve.

Egy 46 136 mentális betegről készült brit tanulmány szerint háromszor nagyobb eséllyel halnak meg koronaér betegségben vagy szívrohamban azok az 50 évnél fiatalabb páciensek, akik szellemi betegségben szenvednek, mint egészséges társaik. A mentális rendellenességek több mint megduplázzák a szívbaj kockázatát.

A tanulmány szerzője, David P.J. Osborn a londoni Royal Free and University College Medical School szakembere úgy véli: azok között, akik elmebetegségek elleni gyógyszereket szednek, jóval magasabb annak a valószínűsége, hogy szívbetegségben halnak meg. Osborn ennek tükrében egy „holisztikus” megközelítést javasol a mentális betegek kezelésére vonatkozóan, jóval gyakoribb ellenőrzéseket - beleértve a vérnyomást, koleszterinszintet - tesz szükségessé, és nagyobb figyelmet ír elő az étrenddel és a rendszeres mozgással kapcsolatban, amelyeket egyre inkább elhanyagolnak.

Egy harmadik kutatás szerint az időskorban elszenvedett magány megduplázza az Alzheimer kórhoz hasonló tünetek kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik érintkeznek más emberekkel is. A tanulmányban résztvevők közül elhalálozott 90 páciensnél a boncolás során nem találtak árulkodó vérplakkokat, elzáródásokat, de sérült agyszöveteket sem, amelyek az Alzheimer kórt jellemzik.

Az eredmények nagyban hasonlítanak a Chicago-i Rush University Medical Center orvosának, Robert Wilsonnak a következtetéseire, aki szerint a magányosság és a depresszió valamilyen módon károsítja az agy azon képességét, amely arra hivatott, hogy ellensúlyozza a korral járó leépülést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Megúszhatjuk a téli depressziót?

Az enyhe tél idén az átlagosnál több napsütéses órát is hozott magával, így sok ember örömmel tapasztalhatja, hogy a téli sötétség miatt kialakuló szokásos mélabú ezúttal elmarad.

MTI Plázs

Felpörgetett aggyal védhető ki a depresszió

Ha az ember felpörgeti az elméjét, olyan mámoros érzésben lesz része, mintha sokat futna, vagy ajzószert vett volna magához, s egy kis agytorna segíthet is annak, akinek csak kissé rossz a kedve - számoltak be kísérleti eredményeikről amerikai pszichológusok.

Plázs

Új út a depresszió kezelésében

A depresszió és más idegrendszeri eredetű betegségek gyógyításában ígérnek előrelépést azok a kutatások, amelyek szerint e kórok hátterében egy speciális zsírsavcsoport hiánya is áll.

hvg.hu Plázs

A sok tanulás depresszióhoz vezet

Sok szülő készségfejlesztő videókkal és tanulással próbálja felkészíteni gyermekét az iskolára, amely sajnos a játékkal töltött szabadidő rovására megy. Számos kutatás kimutatta, hogy a spontán játék sokkal jobban fejleszti a gyerekek kreativitását, problémamegoldó képességét és szocializálódását. A játékidő tanulással töltése mind a gyermeket, mind a szülőt stresszessé teheti, sőt, akár depresszióhoz is vezethet.

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Ceglédi: A csoportos szexhez való alapjogról

Leváltották a polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy EU-pénzből épített magának vadászházat

Leváltották a polgármestert, akit azzal vádolnak, hogy EU-pénzből épített magának vadászházat

Videó: Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta

Videó: Karácsony biciklivel érkezett, Tarlós bőrdzsekiben fogadta

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Szomorú szappanopera lett az uniós bővítésből

Sorozatban térnek vissza a Grease iskolájába

Sorozatban térnek vissza a Grease iskolájába