szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai vegyészek gyorstesztet készítettek annak megállapítására, hogy egy látszólag tökéletes gyümölcs, hal- vagy hússzelet romlott-e vagy sem.

A romlottsági teszt hasonlóan működik egy terhességi teszthez; egy kis csövet kell a vizsgált anyagba dugni, egy percet várni, majd megnézni, hogy milyen színűre váltott a cső. Ha sötétlila lett, akkor semmiképpen sem tanácsos enni az adott élelmiszerből. Amennyiben a sötétlilában piros szín is látható, akkor ez azt jelenti, hogy az adott hús, vagy gyümölcs még ehető - olvasható a Der Spiegel című német hetilap online kiadásában.

A Dél-Karolinai Egyetem kutatói az Amerikai Vegyészeti Társaság konferenciáján mutatták be az "Itt valami romlott" névre keresztelt tesztet. A rudacskába speciális polimereket építettek be, amelyek felismerik azokat az anyagokat, amelyekben a betegséget okozó baktériumok képződnek, ha az ételben megromlik a fehérje.
 
Ezek a nem illékony aminok, a záptojás szagához hasonló ammóniák-származékok indirekt módon mutatják azt, hogy mennyire romlott az étel. A teszt a fejlesztők szerint alkalmas lehet arra, hogy megelőzzön betegségeket, sőt az ételmérgezésből adódó haláleseteket.
 
A laboratóriumi kísérletek kilencven százalékos pontosságot mutattak, vagyis a találati arány igen magas. A vegyészek lazaccal, friss és konzerv tonhallal kísérleteztek. John Lavigne, a kutatás vezetője szerint a módszer zöldségek és gyümölcsök esetében is alkalmazható, annak ellenére, hogy ezek csak csekélyebb mennyiségű fehérjét tartalmaznak, mint a hal, vagy a hús.
 
A tudósok úgy vélik, hogy két - három éven belül már ott lehet az áruházak polcain a rudacska. Ugyanakkor más szakértők óvatosságra intenek, mert például a Brit Egészségvédelmi Ügynökség szerint a teszt nem tudja kimutatni a szalmonella, vagy a kóli bacilusokat, amelyek az ételmérgezések fő okozói - olvasható a német hetilap online kiadásában.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

Négy mázsa húst koboztak el egy fővárosi piacon

Négy mázsa húst és húskészítményt koboztak el és adtak át megsemmisítésre a pesterzsébeti piacon tartott ellenőrzést követően - tájékoztatott Hajós Ádám fővárosi főállatorvos a csütörtöki akcióról.

MTI Itthon

Újabb illegális húsüzem Budapesten

Újabb illegális húsüzemet fedeztek fel lakossági bejelentés alapján a fővárosi és Pest megyei állategészségügyi hatóság emberei szerdán Budapesten - mondta Hajós Ádám, a területileg illetékes főállatorvos.