szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fokhagyma az egyik legtöbbet ajánlott természetgyógyászati készítmény, és a legújabb vizsgálatok is jelezték, hogy csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és tágítja az ereket. Feltételezték azt is, hogy csökkenti a vér alvadékonyságát, ami a szívbetegségek szempontjából igen jó lenne, de az eddigi eredmények ellentmondóak voltak.

Bécsben egy osztrák kutatócsoport tizennyolc egészséges önkéntesnek adott véletlenszerű kiosztásban fokhagymával fűszerezett ételt és fokhagyma nélkülit. A vizsgált személyektől vért vettek étkezés előtt, majd öt óra múlva, műszerekkel mérték a véralvadásban alapvető szerepet játszó vérlemezkék állapotát, reakcióképességét. Az egészséges emberek véralvadása tökéletesen normális volt a fűszeres étel előtt, de a kutatók meglepetésére sem az egyszeri, sem az ismételt fokhagymás étkezés nem befolyásolta a vérlemezkék működését.
 
Az Anesthesia and Analgesia című tudományos folyóirat legújabb számában közölt cikkükben az osztrák szakemberek hangsúlyozzák: nem tűnik megalapozottnak a félelem, hogy műtét után a beteg ne egyen fokhagymás ételt, mert az fokozza a vérzést. A kutatók úgy vélik, további vizsgálatokra van szükség annak tisztázására, hogy a fokhagyma milyen kölcsönhatásba léphet a különböző, véralvadást gátló gyógyszerekkel. 

Egy korábbi kutatás ereménye szerint azokban a térségekben, ahol magas a fokhagymafogyasztás, így például a Földközi-tenger vidékén és a Távol-Keleten, kétségkívül ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések. A titok nyitja az allicin, az az aminosav, amely a fokhagyma jellegzetes ízét és szagát előidézi. Az allicin ugyanis kénes vegyületekre bomlik, s ezek reakcióba lépnek a vörös vérsejtekkel, ezáltal hidrogén-szulfidok képződnek, amelyek ellazítják a véredényeket. Ennek következtében a vér könnyebben áramolhat, a vérnyomás pedig csökken.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Megfejtették a fokhagyma titkát

Azokban a térségekben, ahol magas a fokhagymafogyasztás, így például a Földközi-tenger vidékén és a Távol-Keleten, kétségkívül ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések

MTI Plázs

Mégsem védi a szívet a fokhagyma

A magas szív- és érrendszeri kockázattal élő betegek koleszterin és lipid anyagcseréjében, gyulladást jelző biomarkereiben a tisztított fokhagyma fogyasztása, illetve terápiás adagolása nem hoz létre bizonyíthatóan megmutatkozó pozitív változást.