szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre több örömet találnak a nemi életben a hetvenévesek, és különösen a nők tűnnek elégedettnek – mutatta ki egy Svédországban folytatott vizsgálat, amelynek eredményeit a British Medical Journal internetes kiadása ismertette.

A göteborgi egyetem Nils Beckman által vezetett kutatói 1971-72-ben, majd 1976-77-ben, 1992-93-ban, végül 2000-2001-ben kérdeztek ki szexuális életéről összesen 1500 heteroszexuális személyt ebből a korcsoportról.

A kitartó kutatás nem volt hiábavaló: kitűnt, hogy 1971 és 2001 között a házasságban vagy élettársi közösségben élő hetvenes férfiak körében az aktív szerelmi életet élők aránya 52 százalékról 68 százalékra nőtt, az asszonyok körében 38 százalékról 56-ra emelkedett, a nőtlen férfiaknál 30-százalékról 54-re gyarapodott, ami pedig az egyedül élő nőket illeti, a korábbi elenyésző, 0,8 százalékos arányról 12 százalékra ugrott.

Az együttlétek gyakorisága is számottevően nőtt a hetvenes svédeknél: 1971-ben a szexuálisan aktív férfiak 10 százaléka élt nemi életet hetente legalább egy alkalommal, 2001-ben már 31 százalékuk. A nőknél 9 százalékról 26-ra nőtt a hetente legalább egyszer boldog szeretők száma.

Az összesített eredmény szerint a hetvenes férfiaknál 40-ről 57 százalékra, a nőknél 35 százalékról 52-re nőtt azok aránya, akik úgy érezték: boldog szexuális életet élnek.

A vizsgálatban részt vevő szexuálisan aktív svéd hetvenes hölgyek általában elégedettek a szerelmi együttlétekkel: 1971-ben még csak 59 százalékuk jutott el az orgazmusig, 2001-ben már 83 százalékuk érzett teljes kielégülést. Fordítva: 1971-ben még 41 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ilyesmit sohasem érzett, 2001-ben már csak 6 százalékuk közölte a kutatókkal, hogy nem jutott el a gyönyörig.

Ezzel szemben több férfi nyilatkozott úgy, hogy az együttlét nem volt teljesen kielégítő – a kutatók szerint feltehetően azért, mert ma már elfogadottabb bevallani a kudarcot.

A szexuális kapcsolatnak általában a férfiak vetnek véget – ebben egyeztek a hetvenes svéd férfiak és nők nyilatkozatai.

A felmérés szerzői azonban maguk is felhívták a figyelmet olyan tényezőkre, amelyek befolyásolhatták az eredményt, talán kedvezőbb képet alakítva ki, mint a tényleges helyzet. Azok, akik nem voltak hajlandók 2001-ben felelni a kérdésekre – az ő számuk megnőtt –, feltehetően jobbára olyanok lehettek, akiknek nemi élete nem kielégítő. Másfelől a XXI. század elején az emberek már őszintébben feleltek a kérdésekre, mint korábban – ebből is adódhattak eltérések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

„Fantáziál-e extrém szexről?”

Az állásinterjúk szerves része a pszichológiai teszt, amely arra hivatott, hogy kiszűrje a tökéletes vagy legalább a legjobb alkalmazottat a vállalatok által meghirdetett pozíciókra. Mi történik, ha nem a megfelelő jelölt akad horogra? Lehet-e manipulálni a teszteket? Mi derül ki személyiségünkről és valójában mennyit nyom a latban az eredmény? Szakértőket és álláskeresőket kérdeztünk.

MTI Shake

Gyereket szült a transzszexuális férfi

Kislánynak adott életet egy amerikai transzszexuális férfi, aki nőnek született, de később részlegesen férfivá operáltatta át magát – jelentette az ABC amerikai televízió.

MTI Tech

Minek a szex, ha lopni is lehet az örökítőanyagot?

A világ egyik legkisebb állatkája, mely 40 millió éve felhagyott a szexuális úton való szaporodással, más élőlényektől lopkodja a géneket - írják amerikai kutatók a Science című tudományos folyóirat legfrisebb számában.

Medipress Plázs

Ifjúságkutatás: kevesebb szex és drog

Az amerikai tinédzserek kevesebbet szeretkeznek, kevesebbet drogoznak és kevesebbet dohányoznak, mint azok, akik az 1990-es években nőttek fel – áll az amerikai betegségfelügyeleti és megelőző központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerdán közétett tanulmányában.

MTI Plázs

Megduplázódtak a szexuális úton terjedő fertőzések

Kevesebb mint egy évtized alatt megduplázódtak a szexuális úton átadható fertőzések (STI) a 45 év fölötti britek körében. Az internetes találkák, valamint az erekciót segítő szerek tehetők részben felelőssé a tendenciáért.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Szex- és pornófüggőség: hogyan uraljuk vágyainkat?

Kölcsönös intimitás, biztonságérzet vagy félelem és kizsákmányolás? Hol a határ az egészséges és az addiktív szex között? Mit tegyünk, ha a szexuális függőség életünk meghatározó része lett? Szexuálpszichológust, klinikai pszichológust és addiktológust faggattunk.

MTI Plázs

Új szextabletta: fokozza a vágyat, csökkenti az étvágyat

Növeli a szexuális potenciát, de elveszi az étvágyat az a hormontartalmú szer, amellyel skót kutatók kísérleteznek - egyelőre majmokon. Reményeik szerint ez lesz a jövő afrodiziákuma, szerelmi serkentője, immár tabletta formájában.

hvg.hu Plázs

237 ok a szexre: ki, miért csinálja?

Hogy miért szexelnek az emberek? Egy új tanulmány sorra vette az érveket, és meg sem állt 237-ig. Az okok a magasztostól a botrányosig terjednek. Egyes indítékok a szívből jönnek, míg mások az anatómiában gyökereznek.

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

76 kórházat és 400 osztálytermet árasztott el az Eloise ciklon Mozambikban

76 kórházat és 400 osztálytermet árasztott el az Eloise ciklon Mozambikban