szerző:
MTI

Egyre több örömet találnak a nemi életben a hetvenévesek, és különösen a nők tűnnek elégedettnek – mutatta ki egy Svédországban folytatott vizsgálat, amelynek eredményeit a British Medical Journal internetes kiadása ismertette.

A göteborgi egyetem Nils Beckman által vezetett kutatói 1971-72-ben, majd 1976-77-ben, 1992-93-ban, végül 2000-2001-ben kérdeztek ki szexuális életéről összesen 1500 heteroszexuális személyt ebből a korcsoportról.

A kitartó kutatás nem volt hiábavaló: kitűnt, hogy 1971 és 2001 között a házasságban vagy élettársi közösségben élő hetvenes férfiak körében az aktív szerelmi életet élők aránya 52 százalékról 68 százalékra nőtt, az asszonyok körében 38 százalékról 56-ra emelkedett, a nőtlen férfiaknál 30-százalékról 54-re gyarapodott, ami pedig az egyedül élő nőket illeti, a korábbi elenyésző, 0,8 százalékos arányról 12 százalékra ugrott.

Az együttlétek gyakorisága is számottevően nőtt a hetvenes svédeknél: 1971-ben a szexuálisan aktív férfiak 10 százaléka élt nemi életet hetente legalább egy alkalommal, 2001-ben már 31 százalékuk. A nőknél 9 százalékról 26-ra nőtt a hetente legalább egyszer boldog szeretők száma.

Az összesített eredmény szerint a hetvenes férfiaknál 40-ről 57 százalékra, a nőknél 35 százalékról 52-re nőtt azok aránya, akik úgy érezték: boldog szexuális életet élnek.

A vizsgálatban részt vevő szexuálisan aktív svéd hetvenes hölgyek általában elégedettek a szerelmi együttlétekkel: 1971-ben még csak 59 százalékuk jutott el az orgazmusig, 2001-ben már 83 százalékuk érzett teljes kielégülést. Fordítva: 1971-ben még 41 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ilyesmit sohasem érzett, 2001-ben már csak 6 százalékuk közölte a kutatókkal, hogy nem jutott el a gyönyörig.

Ezzel szemben több férfi nyilatkozott úgy, hogy az együttlét nem volt teljesen kielégítő – a kutatók szerint feltehetően azért, mert ma már elfogadottabb bevallani a kudarcot.

A szexuális kapcsolatnak általában a férfiak vetnek véget – ebben egyeztek a hetvenes svéd férfiak és nők nyilatkozatai.

A felmérés szerzői azonban maguk is felhívták a figyelmet olyan tényezőkre, amelyek befolyásolhatták az eredményt, talán kedvezőbb képet alakítva ki, mint a tényleges helyzet. Azok, akik nem voltak hajlandók 2001-ben felelni a kérdésekre – az ő számuk megnőtt –, feltehetően jobbára olyanok lehettek, akiknek nemi élete nem kielégítő. Másfelől a XXI. század elején az emberek már őszintébben feleltek a kérdésekre, mint korábban – ebből is adódhattak eltérések.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Karrier

„Fantáziál-e extrém szexről?”

Az állásinterjúk szerves része a pszichológiai teszt, amely arra hivatott, hogy kiszűrje a tökéletes vagy legalább a legjobb alkalmazottat a vállalatok által meghirdetett pozíciókra. Mi történik, ha nem a megfelelő jelölt akad horogra? Lehet-e manipulálni a teszteket? Mi derül ki személyiségünkről és valójában mennyit nyom a latban az eredmény? Szakértőket és álláskeresőket kérdeztünk.

MTI Shake

Gyereket szült a transzszexuális férfi

Kislánynak adott életet egy amerikai transzszexuális férfi, aki nőnek született, de később részlegesen férfivá operáltatta át magát – jelentette az ABC amerikai televízió.

MTI Tech

Minek a szex, ha lopni is lehet az örökítőanyagot?

A világ egyik legkisebb állatkája, mely 40 millió éve felhagyott a szexuális úton való szaporodással, más élőlényektől lopkodja a géneket - írják amerikai kutatók a Science című tudományos folyóirat legfrisebb számában.

Medipress Plázs

Ifjúságkutatás: kevesebb szex és drog

Az amerikai tinédzserek kevesebbet szeretkeznek, kevesebbet drogoznak és kevesebbet dohányoznak, mint azok, akik az 1990-es években nőttek fel – áll az amerikai betegségfelügyeleti és megelőző központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerdán közétett tanulmányában.

MTI Plázs

Megduplázódtak a szexuális úton terjedő fertőzések

Kevesebb mint egy évtized alatt megduplázódtak a szexuális úton átadható fertőzések (STI) a 45 év fölötti britek körében. Az internetes találkák, valamint az erekciót segítő szerek tehetők részben felelőssé a tendenciáért.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Szex- és pornófüggőség: hogyan uraljuk vágyainkat?

Kölcsönös intimitás, biztonságérzet vagy félelem és kizsákmányolás? Hol a határ az egészséges és az addiktív szex között? Mit tegyünk, ha a szexuális függőség életünk meghatározó része lett? Szexuálpszichológust, klinikai pszichológust és addiktológust faggattunk.

MTI Plázs

Új szextabletta: fokozza a vágyat, csökkenti az étvágyat

Növeli a szexuális potenciát, de elveszi az étvágyat az a hormontartalmú szer, amellyel skót kutatók kísérleteznek - egyelőre majmokon. Reményeik szerint ez lesz a jövő afrodiziákuma, szerelmi serkentője, immár tabletta formájában.

hvg.hu Plázs

237 ok a szexre: ki, miért csinálja?

Hogy miért szexelnek az emberek? Egy új tanulmány sorra vette az érveket, és meg sem állt 237-ig. Az okok a magasztostól a botrányosig terjednek. Egyes indítékok a szívből jönnek, míg mások az anatómiában gyökereznek.

Megvan az új orosz miniszterelnök neve

Megvan az új orosz miniszterelnök neve

Kórházba kellett szállítani Csollány Szilvesztert

Kórházba kellett szállítani Csollány Szilvesztert

Kiábrándító a legerősebb Porsche villanyautó valós hatótávja

Kiábrándító a legerősebb Porsche villanyautó valós hatótávja

Tarlós: A Momentum mögött semmilyen teljesítmény nincs, de veszedelmesek és gátlástalanok

Tarlós: A Momentum mögött semmilyen teljesítmény nincs, de veszedelmesek és gátlástalanok

Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Félreértés vagy félrevezetés? Egy hír miatt indított vizsgálatot a GVH

Félreértés vagy félrevezetés? Egy hír miatt indított vizsgálatot a GVH