szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy új, beültethető orvosi eszköz, amelyet másokkal együtt a Mayo Klinika munkatársai fejlesztettek ki, kevésbé extrém és visszafordítható alternatívát kínál más súlycsökkentő sebészeti módszerekhez képest - olvasható a „Surgery” jelenlegi számában.

A folyóiratban ismertetett hat hónapos vizsgálat során három (ausztrál, mexikói és norvég) orvosi centrum közreműködésével, 31 betegen végeztek a vagus (bolygó) ideg blokkolását, más néven VBLOCTM vagus blokkoló terápiát, és ezzel átlagban 15 százalékos fogyást értek el. A résztvevők negyede több mint 25 százalékot, 3 páciens pedig több mint 30 százalékot fogyott.

A vizsgálat megtervezésében Michael Camilleri, a Mayo Klinika gasztroenterológusa segített. Camilleri szerint az volt a cél, hogy kevésbé drámai alternatívát találjanak a jelenlegi súlycsökkentő (bariátriai) műtétekhez képest, amelyekkel persze jelentős súlyvesztés érhető el. Az eddigi sebészeti technikában vagy lekötést alkalmaznak – a gyomor felső részén helyeznek el egy gyűrűt, hogy csökkentsék a gyomor befogadó kapacitását – vagy úgynevezett bipass, részleges gyomorcsonkító műtétet végeznek.

„A vizsgálattal kezdeti értékelés volt a célunk. A vagus ideg elektromos blokkolásával az elhízott páciensek már normális táplálékfelvételnél is teltnek érzik magukat”- magyarázza Camilleri. „A résztvevők nem voltak semmilyen diétán, még tanácsadást sem kaptak, mint a típusos lekötő vagy gyomorcsonkításos műtétek előtt. Azt akartuk megtudni, hogy egyedül az eljárással mekkora fogyás érhető el.”

Camilleri szerint a VBLOC terápia hasonló a szív-pacemakerhez, de ahelyett, hogy stimulálná a normális, szabályos szívritmust, nagy frekvenciájú elektromosságot használ az agy és a gyomor, valamint a hasnyálmirigy közötti idegimpulzusok blokkolására. A pacemaker folyamatosan ellenőrzi a szívet és szabályozza az ütéseket, a fogyni vágyó páciensek viszont egy kattintással aktiválhatják a VBLOC–t napközbeni viselés közben, így a blokkoló jel befolyásolja a gyomorfunkciókat, az elfogyasztott (kevesebb) étel pedig megemésztődik étkezés után.

A vezető drótokat laparoszkópos eljárással implantálták a hasüregbe, úgy, hogy az elektródok a vagus ideghez és az idegszabályozóhoz vezetnek, amely egy pacemaker méretű készülék a bőr alatt. Míg a gyomorcsonkításos műtétekkel végérvényesen eltávolítanak gyomorrészleteket, esetleg az étel útvonala is megváltozik, ezáltal nem visszafordítható eljárás, a VBLOC hordozható rendszer bármikor eltávolítható, korábbi ksérletek pedig már igazolták, hogy nem károsítja, illetve nem hat állandóan a vagus idegre. VBLOC-vel nem változik meg az emésztőrendszer anatómiája, mint az összes többi más sebészeti eljárásnál, és egyelőre nincs semmilyen ételintoleranciáról, hányingerről, hányásról adat, mint az gyakran megfigyelhető az említett eljárásoknál. 

Mivel Camilleri tervezte a vizsgálatot, és a Mayo Klinka szakorvosai és kutatói is részt vettek a fejlesztésben, ezért az eljárás teszteléséhez a kezdeti kutatást máshol végezték, hogy ezt semmilyen személyes érdek vagy konfliktus ne befolyásolja. A kezdeti kutatásban résztvett intézetek: a Flinders Orvosi Centrum, Adelaide-ben, Ausztráliában; a Mexikóvárosban lévő INNSZ; és Norvégiában, Trondheimben lévő Olav Egyetemi Kórház.

Camilleri szerint egy 300 beteggel és több orvosi centrummal készült úgynevezett kettős vak kísérlet fontos lépés lesz a műszer valós hatékonyságának megállapításához. „Egy nyílt kísérletnél, mint a jelenlegi esetben, mindig lehetőség van arra, hogy az eljárás azért működjön, mert a páciens hisz benne” - magyarázza. „A következő vizsgálatban, amely már elkezdődött, mindegyik páciensbe implantájuk az eszközt, de az esetek harmadában egy évig nem kapcsoljuk be a készüléket, azaz étkezések után nem blokkolódik az idegi jel; ezt álkezelésnek hívjuk. Sem mi, sem a páciens nem fogja tudni, hogy átmennek-e a blokkoló szignálok.  Ez a kulcstanulmány kideríti majd, hogy mennyiben felelős a placebohatás a súlyveszteségért.” 

„A kísérlet végeztével az álkezeléses esetekben is felkapcsoljuk a műszert, hogy részesüljenek a kedvező hatásokból” – mondja Camilleri. Az első vizsgálattal szemben lesz mód a személyes tanácsadásra és diétás módosításokra, ami sokkal valósághűbb összehasonlítást ad majd a vagusblokáddal elérhető súlycsökkenésről, összevetve az egyéb súlycsökkentő sebészeti eljárásokkal. A szakember szerint a jelenlegi eredmények biztatóak, de csak a következő vizsgálat derít majd fényt arra, hogy mennyire életképes alternatívája a VBLOC terápia az egyéb súlycsökkentő sebészeti megoldásoknak, és mely betegeknél lehet hatékony.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Nem fogyaszt a csipegetős diéta

Ha többször eszünk kevesebbet, az nem segít gyorsabban megszabadulni a kilóinktól. Dietetikusok tesztelték a közszájon forgó elképzelést, miszerint ha a napi táplálékbevitelt öt-hat kisebb étkezésre osztjuk el, az gyorsítja a zsírégetést. 179 túlsúlyos ausztrált vizsgáltak, de nem tapasztalták a módszer semmilyen előnyét.

MTI Plázs

Beteges elhízás: mikor segít a gyomorgyűrű?

Magyarországon körülbelül kétszázezer olyan kórosan elhízott ember él, aki semmilyen módszerrel nem tud lefogyni. Kövérségükkel járó társbetegségeiket, mint a magas vérnyomást, cukorbetegséget azonban az orvosok nem tudják gyógyítani, míg le nem fogynak.

Plázs

Csak a drága és szigorú diéta segít

A lisztérzékenység nem gyógyítható, de teljesen tünetmentessé tehető a páciens, ha követi az egyáltalán nem olcsó gluténmentes diétát. Tízből csak két betegnél állapítják meg a diagnózist, ám ők sem követik a diétát.

Medipress Plázs

Árthat a szívnek a sószegény diéta

Egy meglepő új tanulmány szerint a sószegény diéta még rosszabb hatással is lehet a szívre, mintha sokat fogyasztanánk, de azért még ne kezdjük el habzsolni a chipset.

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Itt az idő, amikor egy zongoraművésznek kockázatitőke-befektetőre van szüksége

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom