Észak-Korea déli szomszédját vádolja egy turistanő haláláért

Észak-Korea déli szomszédját vádolja egy turistanő haláláért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Észak-Korea egyben elutasította azt a dél-koreai kérést, hogy nyomozói...

©

Észak-Korea egyben elutasította azt a dél-koreai kérést, hogy nyomozói felkeressék a pénteki eset színhelyét, tisztázandó a történteket.
   
Az 53 éves nő az Észak-Korea keleti partján emelkedő Kumgang (Gyémánt)-hegységben, egy dél-koreai turisták által látogatott üdülőövezetben kapott halálos lövést. Az asszony egy golfpálya közelében sétált egyedül hajnalban, amikor betévedt a tengerparti katonai övezetbe. Egyes hírek szerint átmászott az üdülőhelyet körülvevő kerítésen. A katonák megállásra szólították fel, ezután futni kezdett. A végzetes lövések a lábán és a mellkasán érték.
   
Ri Mjong Bak dél-koreai elnök szombaton egy biztonsági tanácskozáson hangoztatta: "megtörtént, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Nem értem, miért lőtték le (az északiak) az asszonyt a nap olyan szakában, amikor jól kivehető volt, hogy egyszerű turista."
   
Az észak-koreai idegenforgalmi iroda közleményében azt állította, hogy a nő mélyen behatolt a katonai ellenőrzés alatt álló területre. A katonák többször is felszólították, hogy álljon meg, így nem tehettek mást, tüzet nyitottak.
   
A Gyémánt-hegységben lévő üdülőövezetet a dél-koreai Hyundai cégcsoport egyik leányvállalata, a Hyundai Asam üzemelteti észak-koreai személyzettel. Az első dél-koreai turisták 1998 novemberében érkeztek a kerítéssel körülvett "idegenforgalmi enklávéba", ahol szállodák, üzletek, golfpályák és egy gyógyfürdő várják a látogatókat. Észak-Korea márciusban engedélyezte, hogy turisták magángépkocsival is átkelhetnek a Korea-közi "határon", a szigorúan védett demarkációs vonalon.
   
Az üdülőhely rendkívül népszerű a turisták körében, megnyitása óta csaknem 2 millióan - többségükben dél-koreaiak - keresték fel. A térségben erős az észak-koreai katonai jelenlét, mert itt van a világtól elzárkózó kommunista ország egyik kulcsfontosságú haditengerészeti övezete.
   
A két Korea között technikailag még mindig hadiállapot van, mert 1950 és 1953 közötti háborújuk csak fegyverszünettel zárult. Az első észak-déli csúcstalálkozót 2000-ben tartották, azóta nagy előrehaladást értek el a megbékélésben. Kapcsolataik azonban lehűltek, miután ez év februárjában a Phenjannal szemben keményebb irányvonalat képviselő, konzervatív Ri Mjong Bak került a dél-koreai államfői székbe.

MTI