szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nancy G. Brinker haldokló nővérének, Susan G. Komennek ígéretet tett annak idején: mindent el fog követni annak érdekében, hogy a világ legyőzze az emlőrákot. 1982-ben az ígéret egy alapítványban testesült meg, ami világméretű küzdelmet indított a betegség ellen. A volt budapesti amerikai nagykövet interjút adott a hvg.hu-nak.

Százezer dollárt adományozott a hazai emlőrák elleni küzdelemre és a vidéken élő magyar nők felvilágosítására a Susan G. Komen for the Cure alapítvány. Az emlőrákkal foglalkozó betegszervezetek és gyógyult aktivisták legnagyobb hálózata, az American Jewish Joint Distribution Committee-n (JDC) keresztül juttatja el az adományt Magyarországra. 2008-ban a JDC és a Komen alapítvány közös magyarországi Női Egészségmegőrző Programja kibővül: vidéki, elzárt, közlekedésben korlátozott településeken élő nők számára teszi könnyebben elérhetővé az emlőszűrést.

Hvg.hu: Milyen hangsúlyt kap a programban a megelőzés?

Nancy G. Brinker Dobrev Klárával. Adomány a hátrányos
 helyzetű nőknek
Nancy G. Brinker: Egyre több és több erőforrást fordítunk rá, de a legtöbb ember nem híve a megelőzésnek, éppen ezért nagyon keményen dolgozunk, hogy felvilágosítsuk és meggyőzzük az embereket a prevenció rendkívüli fontosságáról.

Hvg.hu: És miből áll a megelőzés?

N.G.B.: Először is beszéljünk a korai felismerésről. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a betegséget már akkor fel kell ismerni, amikor nem terjedt még szét a mellben; ilyenkor az esetek 98 százalékban kezelhetők. Egyelőre még nem ismerünk konkrét megelőzési módokat, az egészséges életvitelt népszerűsítjük: megfelelő étrend mellett a dohányzás és az alkohol elhagyása mindenkinek segíthet a betegségek elkerülésében.

Hvg.hu: Mi a véleménye a jótékonysági szervezetek mögötti tőke koncentrálódásáról? Kevesebb szervezet jobban költi el ugyanazt a pénzt?

N.G.B.: Tény, hogy nagyszerű dolog, ha a pénzt közvetlenül el lehet juttatni a betegeknek, de mivel mi egy amerikai szervezet vagyunk, pontos elszámolással tartozunk a támogatóinknak minden egyes dollárról. Részletes kimutatásokkal kell alátámasztanunk, hova költöttük el a pénzt, ezért csak olyan csoportokat tudunk segíteni, akikkel ez megoldható.

Hvg. hu: Miért hatékonyabbak a civil mozgalmak a kormányzatiaknál?

N.G.B.: Azért, mert egy demokráciában az egészségügyi ellátás rendszerét az emberek befolyásolják és alakítják, igényük szerint.

Hvg.hu: Ígéretes kutatások folynak a rák gyógyítása érdekében. Ön hisz a sikerben?

N.G.B.: A Susan G. Komen for the Cure alapítvány több mint 1,2 milliárd dollárt fektetett a rákkutatásba, illetve felvilágosító programokba. Terveink között szerepel, hogy az elkövetkezendő tíz évben további 2 milliárd dollárt fordítunk arra, hogy megtaláljuk és eljuttassuk az emberekhez a mellrák elleni gyógymódot. Alapítványunk célja, hogy végleg felszámolja a mellrákot azáltal, hogy felkészíti az embereket a prevencióra, mindenki számára biztosítja a minőségi ellátást, és hatékonyan segíti a kutatók munkáját a gyógymód megtalálásában. Hiszek abban, hogy meg tudjuk állítani ezt a pusztító betegséget.

Hvg.hu: A háziorvosok előszeretettel mondogatják, hogy több diagnosztikai eszközre lenne szükség a rendelőkben a betegségek korai felismerése érdekében. Mi a véleménye erről? 

N.G.B.: Biztosan jobb volna, ha több mammográfiai eszköz segítené az orvosok munkáját. A korai felismeréshez nélkülözhetetlen, hogy hozzáférhetővé tegyük a szűréseket a nők számára.

Hvg.hu: Több pénzből több emberen tudnak segíteni; ezért is indította a „Művészet a Gyógyulásért” kezdeményezést?

N.G.B.: Amikor Budapesten voltam amerikai nagykövet, beleszerettem a magyar festészetbe, rengeteg festményt vásároltam. A Művészet a Gyógyulásért (Art for the Cure) kezdeményezés elindításával az volt a célom, hogy megosszam a gyűjteményemben található magyar - kortárs - festők műveit a világgal, és anyagi alapot teremtsek a mellrák elleni küzdelemhez. A kortárs magyar festők műveiből Amerika-szerte kiállításokat tartanak, a befolyt összegeket pedig felvilágosításra, oktatásra, szűrésre, kezelésre és kutatásra fordítjuk, segítve a reménytelen helyzetbe került nőkön mindenhol a világban, így Magyarországon is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Mellrák: kiknél hatékonyabb a digitális vizsgálat?

A digitális mammográfia fiatalabb nők esetében hatékonyabban mutatja ki az emlődaganatot, mint a hagyományos filmes vizsgálat - közölték amerikai kutatók, akik vizsgálati eredményeiket a Radiology című szaklapban publikálták.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mellrák: szűrés vagy hosszú szenvedés?

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hétezer új emlőrákost fedeznek fel. Az átfogó programok ellenére is csak a nők egy része megy el a szűrésekre, ráadásul folyamatosan csökken a részvétel. Miért nem törődünk az egészségünkkel?

MTI Plázs

Mellrákot okozhatnak az éjszakai fények

Az éjszaka erősen megvilágított helyek környezetében élő nőknél megnövekszik a mellrák kockázata - állítja izraeli kutatók tanulmánya. A vizsgálatok során a Föld műholdas képeit vetették egybe a területi rákregiszterek adataival.

hvg.hu Shake

Sztárok, akik túlélték a mellrákot

Hiába a pénz és a hírnév, a betegségek a leggazdagabb hírességeket sem kímélik. Többen túlélték a halálos kórt, a rákot, de mindannyikuk életét megváltoztatta a betegség.

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

A Trump elleni impeachment eljárás a február 8-i héten kezdődik

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett

Felhőkarcolónyi aszteroidák száguldanak el a Föld mellett