"Most magyar nőkön segítünk" - interjú Nancy G. Brinkerrel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nancy G. Brinker haldokló nővérének, Susan G. Komennek ígéretet tett annak idején: mindent el fog követni annak érdekében, hogy a világ legyőzze az emlőrákot. 1982-ben az ígéret egy alapítványban testesült meg, ami világméretű küzdelmet indított a betegség ellen. A volt budapesti amerikai nagykövet interjút adott a hvg.hu-nak.

Százezer dollárt adományozott a hazai emlőrák elleni küzdelemre és a vidéken élő magyar nők felvilágosítására a Susan G. Komen for the Cure alapítvány. Az emlőrákkal foglalkozó betegszervezetek és gyógyult aktivisták legnagyobb hálózata, az American Jewish Joint Distribution Committee-n (JDC) keresztül juttatja el az adományt Magyarországra. 2008-ban a JDC és a Komen alapítvány közös magyarországi Női Egészségmegőrző Programja kibővül: vidéki, elzárt, közlekedésben korlátozott településeken élő nők számára teszi könnyebben elérhetővé az emlőszűrést.

Hvg.hu: Milyen hangsúlyt kap a programban a megelőzés?

Nancy G. Brinker Dobrev Klárával. Adomány a hátrányos
 helyzetű nőknek
Nancy G. Brinker: Egyre több és több erőforrást fordítunk rá, de a legtöbb ember nem híve a megelőzésnek, éppen ezért nagyon keményen dolgozunk, hogy felvilágosítsuk és meggyőzzük az embereket a prevenció rendkívüli fontosságáról.

Hvg.hu: És miből áll a megelőzés?

N.G.B.: Először is beszéljünk a korai felismerésről. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a betegséget már akkor fel kell ismerni, amikor nem terjedt még szét a mellben; ilyenkor az esetek 98 százalékban kezelhetők. Egyelőre még nem ismerünk konkrét megelőzési módokat, az egészséges életvitelt népszerűsítjük: megfelelő étrend mellett a dohányzás és az alkohol elhagyása mindenkinek segíthet a betegségek elkerülésében.

Hvg.hu: Mi a véleménye a jótékonysági szervezetek mögötti tőke koncentrálódásáról? Kevesebb szervezet jobban költi el ugyanazt a pénzt?

N.G.B.: Tény, hogy nagyszerű dolog, ha a pénzt közvetlenül el lehet juttatni a betegeknek, de mivel mi egy amerikai szervezet vagyunk, pontos elszámolással tartozunk a támogatóinknak minden egyes dollárról. Részletes kimutatásokkal kell alátámasztanunk, hova költöttük el a pénzt, ezért csak olyan csoportokat tudunk segíteni, akikkel ez megoldható.

Hvg. hu: Miért hatékonyabbak a civil mozgalmak a kormányzatiaknál?

N.G.B.: Azért, mert egy demokráciában az egészségügyi ellátás rendszerét az emberek befolyásolják és alakítják, igényük szerint.

Hvg.hu: Ígéretes kutatások folynak a rák gyógyítása érdekében. Ön hisz a sikerben?

N.G.B.: A Susan G. Komen for the Cure alapítvány több mint 1,2 milliárd dollárt fektetett a rákkutatásba, illetve felvilágosító programokba. Terveink között szerepel, hogy az elkövetkezendő tíz évben további 2 milliárd dollárt fordítunk arra, hogy megtaláljuk és eljuttassuk az emberekhez a mellrák elleni gyógymódot. Alapítványunk célja, hogy végleg felszámolja a mellrákot azáltal, hogy felkészíti az embereket a prevencióra, mindenki számára biztosítja a minőségi ellátást, és hatékonyan segíti a kutatók munkáját a gyógymód megtalálásában. Hiszek abban, hogy meg tudjuk állítani ezt a pusztító betegséget.

Hvg.hu: A háziorvosok előszeretettel mondogatják, hogy több diagnosztikai eszközre lenne szükség a rendelőkben a betegségek korai felismerése érdekében. Mi a véleménye erről? 

N.G.B.: Biztosan jobb volna, ha több mammográfiai eszköz segítené az orvosok munkáját. A korai felismeréshez nélkülözhetetlen, hogy hozzáférhetővé tegyük a szűréseket a nők számára.

Hvg.hu: Több pénzből több emberen tudnak segíteni; ezért is indította a „Művészet a Gyógyulásért” kezdeményezést?

N.G.B.: Amikor Budapesten voltam amerikai nagykövet, beleszerettem a magyar festészetbe, rengeteg festményt vásároltam. A Művészet a Gyógyulásért (Art for the Cure) kezdeményezés elindításával az volt a célom, hogy megosszam a gyűjteményemben található magyar - kortárs - festők műveit a világgal, és anyagi alapot teremtsek a mellrák elleni küzdelemhez. A kortárs magyar festők műveiből Amerika-szerte kiállításokat tartanak, a befolyt összegeket pedig felvilágosításra, oktatásra, szűrésre, kezelésre és kutatásra fordítjuk, segítve a reménytelen helyzetbe került nőkön mindenhol a világban, így Magyarországon is.