szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tápióka, amelyet a maniókagyökér keményítőjéből készítenek, szupereledelként egyetlen étkezésben tartalmazhatja mindazt a tápanyagot, amire az embernek egy teljes napon át szüksége van. Amerikai kutatók az afrikai élelemhiány leküzdésében akarnak segítséget nyújtani a tápióka felhasználásával.

A manióka (kasszáva) Amerika trópusi vidékein honos, a kutyatejfélékhez tartozó gumós növény, amelynek nagy keményítőtartalmú, megvastagodott gyökere alkalmas liszt készítésére, de az őslakos indiánok még alkoholos italt is készítenek belőle. A gumóból készült tápióka a nyugati konyhákban is kezd teret nyerni. Világszerte ma mintegy 800 millió embernek biztosít táplálékot, akiknek több mint harmada Fekete-Afrikában él.

Az Ohiói Egyetem kutatói a tápiókából készült kását vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjékkel dúsították, így az egy napi tápanyagszükségletet teljes egészében tartalmazza az étel egy adagja. Ezenfelül - mint az a Biotech.com portálon megjelent tanulmányból is kiderül - a kasszávanövényt genetikailag is módosították, hogy ellenálljon a legfontosabb kártevőknek, és hogy a benne egyébként természetesen meglévő ciánszármazékok mennyiségét csökkentsék. A mérgező anyagok redukálása lerövidíti a manióka feldolgozásához szükséges időt.

A kutatók reményei szerint 2010-re kísérletképpen legalább két nélkülöző afrikai országban megindulhat a termelés.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Megoldás az élelmiszerhiányra: rovarokkal fogunk táplálkozni?

Az élelmiszerhiány miatt az emberiség a jövőben várhatóan rovarokkal fog táplálkozni, így jó, ha az emberek elkezdenek barátkozni a gondolattal - véli Marie Borkovcová, a brnói Mendel Mező- és Erdőgazdasági Egyetem Zoológiai Intézetének munkatársa.

hvg.hu Plázs

Öt tápanyag, amitől szép lesz a bőrünk

Az egészséges, kicsattanó bőr mindamellett, hogy vonzó, a kitűnő egészségi állapotunk jele is. Hasonlóképpen a száraz, zsíros vagy gyulladt bőr arról árulkodik, valami nincs rendben a szervezetben - írja a Newsmax.com.

hvg.hu Plázs

Helytelen táplálkozás: milyen hibákat követünk el?

Táplálkozásunk kihat szervezetünk védekező rendszerére, különféle betegségek kialakulására, de a gyógyulásra is. Megnéztük, hogy az étvágytalanság, a fogyás, és az egyre romló állapot alultápláltsághoz vezető ördögi körének kialakulása miként befolyásolható.

MTI Plázs

Táplálkozási szokásaink: a bőrünk mindent elárul

A magyar lakosság naponta átlagosan mindössze 285 gramm zöldséget, gyümölcsöt eszik az ideális 400-800 gramm helyett, pedig a betegségek megelőzésében nélkülözhetetlen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez csak a növényalapú táplálkozás segíti hozzá az emberi szervezetet.

hvg.hu Plázs

Nyolc elengedhetetlen táplálék testépítéshez

A testépítés megköveteli a helyes táplálkozást, a szakértők beazonosítottak nyolc olyan táplálékot - némelyikük kifejezetten olcsó -, amelyek segítenek felpumpálni az izmokat, persze a tökéletes test kialakításához továbbra is szükség lesz a súlyzókra.

MTI Plázs

Hogyan verhetnek át a táplálékkiegészítőkkel?

A természetes eredetűnek mondott anyagok, táplálékkiegészítők forgalma a leggyorsabban fejlődő üzlet, de senki sem állíthatja, hogy a nagyközönség számára is a legbiztonságosabb bevásárlás. Ezt a figyelmeztetést az American Journal of Medicine áttekintő közleménye tartalmazza, mind az orvosoknak, mind a laikusoknak címezve.

MTI Plázs

Milyen mellékhatásaik lehetnek az energiaitaloknak?

A sok koffeint és különböző egyéb, teljesítményfokozó hatásúnak vélt anyagot tartalmazó energiaitalok fogyasztása különösen a tizenévesek számára kockázatos. A veszélyeket összefoglaló tanulmány az amerikai kollégiumok egészségügyével foglalkozó szakfolyóiratban jelent meg.

hvg.hu Plázs

Miért veszélyes a fehérjedús táplálkozás?

Az étrendünk befolyásolhatja viselkedésünket, előidézve olyan pozitív hatásokat, mint a kreativitás, vagy a tisztánlátás, de lehetnek negatív következményei is, mint például a szorongás vagy a zavartság. A fehérjedús diéta – tele vörös húsokkal és sajttal – pedig kifejezetten veszélyes az agyra.