szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Új kutatások szerint a C-vitaminban gazdag étrend segíthet a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának megakadályozásában.

A középkorú férfiak és nők körében végzett friss kutatás eredményei szerint azoknál, akiknél magas volt a vérben a C-vitamin szintje, sokkal kisebb arányban fordult elő a cukorbetegség, mint azoknál, akiknél alacsony volt.

Nita G. Forouhi, a Cambridge-i Addenbrooke's Kórházban működő Institute of Metabolic Science orvosa és munktársai szerint a nyugati emberek étrendjében a C-vitamin legfontosabb forrásai a gyümölcsök és zöldségek, és a vér C-vitamin szintje jól jelzi az egyén gyümölcs- és zöldségbevitelének mértékét.

Forouhi és kollégái közel 21 ezer egészséges, 40 és 75 év közötti férfinál és nőnél vizsgálták a kettes típusú cukorbetegség kialakulását. A vizsgálat elején a kutatók minden résztvevőről részletes egészégügyi és életmódra vonatkozó adatokat gyűjtöttek, mint amilyen például a vérkép, amelyet a C-vitamin szint meghatározásához használtak.

A kutatás során 423 férfinál és 312 nőnél fedezték fel a cukorbetegség kettes típusát – ez a résztvevők 3,2 százalékát jelenti. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy azok körében, akiknek vérében a legmagasabb volt a C-vitamin szintje, 62 százalékkal alacsonyabb volt a cukorbetegség kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt a C-vitamin szint. Más kockázati faktorok – mint amilyen az idős kor, a nem, a családi adottságok, az alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás, a dohányázs vagy a testsúly – nem befolyásolták érzékelhetően ezt az összefüggést, így ezek az adatok bizonyítják a C-vitamin bevitel, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jótékony hatásait a cukorbetegség megelőzésében. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

A C-vitamin nem véd a megfázás ellen

Hiába szed valaki az év minden napján ajánlott mennyiségű, azaz 200 milligramm C-vitamint, ezzel nem előzi meg a megfázást - mutatták ki ausztrál és finn kutatók mintegy harminc vizsgálat alapján, amelyeket összesen több mint tizenegyezer emberen végeztek el.

Medipress Plázs

Mi okozhat felnőttkori cukorbetegséget?

Egy a májsejtek által termelt fehérje jelenléte – amely gátolja az inzulin hatását – hajlamosítja az embereket a 2-es típusú cukorbetegségre - állítja egy friss tanulmány.

hvg.hu Tech

A C-vitamin segít legyőzni a rákot

Egy nagy adag intravénás C-vitamin képes megölni a rákos sejteket – igazolták a Marylandi Egészségügyi Intézet kutatásai, amelyek azt is kimutatták, hogy a szájon át kisebb mennyiségben bevitt vitaminnak is vannak jótékony hatásai.

Medipress Plázs

A C-vitamin injekciók lassíthatják a rákot

Egy napokban megjelent amerikai tanulmány szerint a nagy dózisú C-vitamin injekciók a kísérleti egerekben csökkentették a rosszindulatú daganatok méretét és körülbelül 50 százalékkal lassították a sejtek burjánzását.