szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rákkeltő anyagot, glicidamidot tartalmaz német tudósok kutatási eredményei szerint a sült krumpli és a chips.

Az anyag a hevítés során válik ki a szénhidrátban gazdag élelmiszerekből, és sokkal veszélyesebb rákkeltő, mint a hat éve a sült krumpliból kimutatott akrilamid - ismertette hétfőn a müncheni egyetem munkatársai vizsgálódásának eredményeit. Nagy visszhangja volt annak idején, hogy a sült ételekből kimutatták a rákkeltő akrilamidot. Miután ezt az anyagot a máj a még fokozottabban rákkeltő glicidamidra bontja le, a kutatók mindig gyanították, hogy glicidamid önállóan is keletkezik az élelmiszerek hevítésekor.

Noha nagyon kis mennyiségben fordul elő - a kutatás szerint 0,3-1,5 mikrogrammot tartalmaz egy kilogramm sült krumpli, illetve chips - már a legkisebb glicidamidmennyiség is képes megváltoztatni az emlősök sejtjeinek genotípusát. Az sem mindegy, milyen olajban, s meddig sütjük a krumplit: az egyébként szívbarát, egészségesnek elkönyvelt telítetlen zsírsavakban - például napraforgóolajban - sült adagokból sok glicidamidot mutattak ki a kísérletek során. Jóval alacsonyabb volt a glicidamidkoncentrátum telített zsírsavak - például pálmaolaj - használata esetén, igaz, ezek a zsírsavak megnövelik a szívbetegeségek és a keringési zavarok, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatók azt tanácsolják, ha napraforgóolajban is, de legfeljebb 175 fokon, s lehetőleg rövid ideig süssünk, mert így a tudomány jelenlegi állása szerint még elviselhető határon belül marad az akrilamid - s vele együtt a glicidamid - káros hatása.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gasztro

Chips-teszt: sósak, sósak, rossz ropogósak

Egészségtelenek és drágák az óriási választékban kapható sós rágcsálnivalók – állapította meg a Kosár, a fogyasztók magazinja, amikor tízféle chipset és snacket tesztelt.

hvg.hu Vállalkozás

Burger chips már a boltokban is

Az amerikai gyors-étteremlánc óriás, a Burger King innovatív diverzifikációt folytat az USA-ban - teljesen új, sajátmárkás termékeket kezd forgalmazni külön kereskedelmi csatornákon.

Vétek György Gasztro

Fish & chips: a sztárséf trükkje

A gyorsbüfékben és Michelin-csillagos étteremben egyaránt fellelhető, roppanós bundában kisütött halszeletből és sült krumpliból álló menü másfél évszázada hódította meg a briteket. Mind a mai napig az egyik legnépszerűbb fogás és egyúttal idegenforgalmi „nevezetesség” a szigetországban.