szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsőként egy öthónapos kisfiút mentett meg 1968-ban az az úttörő orvosi beavatkozás, amely ma már szinte rutinná vált az onkológiában és az immunbetegségek kezelésében. A csontvelő-átültetés negyvenedik évfordulójára nemzetközi konferenciával emlékeznek a szakemberek.

Robert A. Good a beavatkozást a minnesotai orvosi egyetem klinikáján hajtotta végre, ennek során a súlyos immunbetegséggel született csecsemő nyolcéves nővérétől kapott csontvelőt.
   
Az egykori kisbaba ma felnőtt, egészséges, családos ember, és egyben jelképe is az orvostudomány történelmi fordulópontjának - emlékezett vissza Fulvio Porta, az Európai Csontvelő-átültetési Csoport elnöke a Garda-tó partján, Sirmionéban rendezett évfordulós konferencián. Porta maga is úttörő: Olaszországban ő végezte először az életmentő beavatkozást.
   
Az egykori sajtó által "buborékban élő gyerekeknek" nevezett, súlyos immunbetegségekben szenvedő betegek "tanították meg az orvosokat nemcsak saját betegségük, de a sarlósejtes vérszegénység vagy a leukémia kezelésére is - hangsúlyozta Porta. A technológiai fejlődés pedig megismertette velünk a csontvelő őssejtjeinek nagyszerű tulajdonságait, és ez utat nyitott a génterápia előtt - tette hozzá.
   
A sirmionei konferenciának éppen ez utóbbi a fő témája, s ennek keretében bemutatják majd a milánói San Raffaele kórházban, a londoni Sick Childrens Hospitalban és a párizsi Necker gyermekkórházban már alkalmazott új, biztató technikákat.
   
A csontvelő-átültetés szakemberei pedig már most tudják, hogy a génterápia lesz az, ami a jövőben éppen a csontvelő-átültetést helyettesíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A génterápia hatásos lehet a bőrrák ellen

Két bőrrákban szenvedő embert mentettek meg a haláltól, saját immunsejtjeik genetikai módosításával. Az új eljárás kecsegtető, de még távol van attól, hogy kiforrott legyen.

Mennyi hatalmunk van az életben?

Mennyi hatalmunk van az életben?

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet