szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország felnőtt lakosságának 53 százaléka súlyproblémákkal küzd. A 18 év felettiek átlagos testtömegindexe a normál fölötti túlsúlyos kategóriába sorolható, a 45 évnél idősebb korosztálynak 65-70 százaléka elhízott.

Egyre drasztikusabb méreteket ölt a túlsúllyal küzdők aránya Magyarországon - derült ki a webbeteg.hu egészségportál és a Szinapszis Kft. kutatásából. A kutatás során ezer, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot. 
   
Az elhízás mértékének objektív, nemzetközileg elfogadott mutatójául a BMI (testtömegindex) szolgál, amely a kilogrammban kifejezett tömeg és a méterben megadott testmagasság (négyzetének) hányadosa. Ez az arányszám a megkérdezetteknek mindössze 40 százalékánál felelt meg a normál határértéknek, illetve alatta maradt (alultápláltság) 7 százalék esetében. Nagyobb részük (53 százalék) túlsúllyal küzd: 37 százalékos a kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel bírók aránya (BMI eredményük 25,1 és 30 közötti), míg 16 százalékuk jelentősen elhízott - tudatta a webbeteg.hu. 
   
A nem szerinti eloszlást tekintve a férfiak között valamivel több a súlyproblémákkal küzdő (59 százalék), mint a nőknél, utóbbiaknak mintegy 47 százaléka nem felel meg a standard BMI-értéknek. A demográfiai adatok viszonylatában jól látszik, hogy az életkor emelkedésével párhuzamosan nő a túlsúlyosok aránya. Gyakorlatilag a 45 év feletti korosztályba tartozóknak mintegy 65-70 százaléka elhízott.
   
Krónikus betegek körében is jelentősen több a pluszkilókkal küzdők száma. Ezek közül is a magas vérnyomásban és egyéb kardiológiai problémákban szenvedők körében a legmagasabb a normál érték felettiek aránya, s ezek a betegek jellemzően idősek. Hozzá kell tenni, hasonlóan nagy az érintettség a mozgásszervi megbetegedéssel vagy cukorbetegséggel küzdők esetében is.
   
A kutatás kitért a testtömegindex és az egészséges táplálkozás kapcsolatának vizsgálatára is. A tapasztalatok szerint a túlsúlyos emberek öt százaléka egyáltalán nem figyel a táplálkozására. A súlyfelesleggel rendelkezőknek majdnem fele (48 százalék) úgy ítéli meg, hogy inkább egészségesen táplálkozik, és csupán 16 százalékuk fordít maximális figyelmet az előírásszerű étkezésre.
   
A helytelen étrend azonban csak az egyik ok. A mozgásszegény életmód, a rizikófaktorok ismeretének és az egészségtudatosságnak a hiánya, a túlfogyasztás társadalmi nyomása legalább ennyire felelőssé tehető az elhízás kialakulásáért - mutatott rá a kutatás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Hibásak a túlsúlyos emberek zsírsejtjei

Egy új kutatási anyag tanulsága szerint a túlsúlyos emberekben lévő zsírsejtek szerkezetükben jelentős eltérést mutatnak a normális testsúlyúak zsírsejtjeihez képest.

MTI Plázs

Négymillió magyar túlsúlyos, a fogyókúrák zöme hatástalan

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint hazánkban a megkezdett fogyókúrák 96 százaléka sikertelen; többen, legalább 5-6 "sikeres fogyókúrás" módszert is kipróbálnak eredmény nélkül - mondta Torzsa Péter háziorvos, a Tudatos Fogyás Aktív Programja roadshow szegedi állomásán.

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

A magyar kivándorlók zöme köszöni, de inkább maradna, ahol van

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba

Hibának tűnhet, de funkció: a YouTube-on máshogy kell beletekerni a videókba

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására

Több mint tízezren vonultak fáklyákkal az Urániához az SZFE hallgatóinak hívására