szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Elképzelhető, hogy az ötcsillagos all-inclusive szállodák helyett a négycsillagos...

©

Elképzelhető, hogy az ötcsillagos all-inclusive szállodák helyett a négycsillagos félpanziós üdülések fogynak hamarabb. Görögország bizonyára nem veszít népszerűségéből, mert elérhető árú, a fiatalok és a családosok kedvenc desztinációja. Mivel idén éppen Görögország az Utazás kiállítás díszvendége, az eddigieknél is szélesebb kínálattal jelentkeznek, azaz olyan szigetek is megjelentek a programfüzetekben, amelyek eddig itthon nem számítottak a sláger célpontok közé - mondta az MTI munkatársának Bajai Ágnes, az egyik kisebb magyar utazási iroda vezetője.
   
Új értékesítési forma a licitálás: 4 évvel ezelőtt indult el az interneten, hogy egyes utakra, programokra lehet licitálni, ez most élőben, a vasárnap estig nyitva tartó kiállításon is folytatódik. Ötezer forint az induló ár, és általában a meghirdetett katalógusban szereplő forintokhoz képest 80-90 százalékos áron lehet elvinni az utakat. Az internetes vállalkozás vezetője szerint a wellness hétvégék egyre népszerűbbek. Sokan, ha nem is tudnak elutazni egy hétre külföldre, de egy családi hétvégét még úgy érzik, megengedhetnek maguknak.
   
Most még olcsón lehet foglalni nyárra a balatoni szállodákban is. A legnagyobb magyar szállodavállalat az all-inclusive szolgáltatást nyújtó házaikban is nyújt kedvezményt, és nemcsak a vásáron. Magán a kiállításon szinte valamennyi wellness szálloda nyújt egyéb némi kedvezményt - főleg hétközi - csomagjai árából.
   
A szomszédos, közeli országok között is különösen aktív marketingpolitikát folytat Szlovákia. Tavaly a már kezdődő gazdasági válság és bizonyos politikai konfliktusok dacára jelentősen nőtt az ide irányuló magyar idegenforgalom. Szlovákia a magyar turisták második kedvelt kirándulási helyszíne és 6. legkedveltebb úti célja.
   
A tavalyi év első 11 hónapjában 130 ezer magyar turista látogatott ide, ám ez csak a szállodában lakók száma, ennél sokkal többen lépték át a határt. Új látnivaló Liptó városa, azaz Liptovsky Mikulás, amelynek környéke a síközpontoktól az aquaparkokig ma már számtalan érdekes programot nyújt - tájékoztatta az MTI-t Szonja Jelinková, Szlovákia magyarországi idegenforgalmi képviseletének igazgatója.
   
A csehek hasonlóan pozitívan vélekednek a várható idegenforgalmi trendekről. Léderer Betty, a CzechTourism magyarországi képviseletének vezetője szerint, ha nem is sikerül megismételni a tavalyi növekedési ütemet, de a forgalom szinten tartása sikerülhet. Ma már nem egyszerűen egy országot népszerűsítenek a képviseletek, hanem különféle témákat: a csehek természetesen első helyen Prágát, amelynek erős a vonzereje, valamint a monarchia korabeli fürdőhelyeket, ahol az orvostudományt és a természeti adottságokat párosítják össze. Az ide látogató turisták széles gyógyszállodai és fürdőkínálattal találkoznak.
   
Az utóbbi időben növekszik az érdeklődés Lengyelország iránt. A hagyományos célpontokon kívül újdonság a Mazowsze valamint a Lubuskie régió mostani látványos bemutatkozása. A Mazowsze régió Varsót és környékét takarja, valamint nemzeti parkot, hatalmas mesterséges tavat, ipari műemlékeket zenei, rendezvényeket, lovagi tornákat, fesztiválokat és lovas túrákat. Lengyelország készül a Chopin évre, amely 2010-ben lesz - mondta az MTI-nek Bakonyi Erika, a Lengyel Idegenforgalmi Nemzeti Képviselet igazgatója.
   
A vásárnak nemcsak a tematikus kínálata széles, de ez ár tekintetében is nagy a választék. El lehet utazni egy hétre 900 ezer forintért, de nyugdíjas kedvezménnyel már 25 ezer forintért is lehet itthon félpanzióval pihenni. Az a kör, amely nem érzékeli a gazdasági válságot, újabban kedveli Vietnamot, Kambodzsát, Laoszt és Japánt.
   
Az utóbbi időben alacsonyabbak lettek a Japánba szóló repülőjegyek árai - tudta meg az MTI munkatársa -, az egyhetes vasúti bérlet az országon belül pedig 75 ezer forintnak megfelelő áron kapható. Egy komolyabb út a szigetországba 900 ezer forintba kerül, a helyi magas árak és a nagy távolság miatt. A japánok az utóbbi években egyre nagyobb, látványosabb standdal vannak jelen az Utazás kiállításon.
   
Akik csemegékre vágynak és bírja a pénztárcájuk, Szentpétervárt, Albániát, Mexikót, Indiát veszik célba. A nívósabb francia, olasz vagy Benelux utak - két főnek, egy hétre, költőpénzzel - sem úszhatók meg félmillió alatt, ami csak részben köszönhető a forint legutóbbi időben tapasztalt mélyrepülésének, hiszen a katalógusok nagy része már tavaly ősszel készen volt. A kiállítás vasárnap estig várja a látogatókat.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Die Welt: A hamis biztonságérzet most életveszélyes lehet

Die Welt: A hamis biztonságérzet most életveszélyes lehet

Törőcsik Mari tisztelői pénteken délután leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színháznál

Törőcsik Mari tisztelői pénteken délután leróhatják kegyeletüket a Nemzeti Színháznál

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna

Biden: A Moszkvával szembeni szankciók súlyosabbak is lehettek volna