szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Az Ayer Rockként is ismert hegy évente 350 ezer látogatót vonz.

©

Az Ayer Rockként is ismert hegy évente 350 ezer látogatót vonz. Közel egyharmaduk fel is mászik az Alice Springstől 440 kilométerrel délre található 347 méteres vörös hegyre, amely magasabb mint az Eiffel-torony, kerülete pedig eléri a 10 kilométert.
  
A tilalom ellenzői közt van Chris Burns turisztikai miniszter is. "Soha nem támogattuk a teljes tilalmat, és továbbra is ehhez tartjuk magunkat" - mondta.
   
A vidéken élő őslakosok azonban már 1985 óta küzdenek az Urulu és környéke lezárásáért. "Az ember a buddhista templomokat és a vatikáni épületeket sem mássza meg - jelentette ki Vince Forrester, az őslakosok szóvivője a rádióban. - Ugyanígy tisztelniük kell más vallások szent helyeit is".
   
A bennszülöttek már most azt kérik a turistáktól, hogy tartsák magukat távol a hegytől, jóllehet tervek szerint csak 2011 októberében zárják le hivatalosan. Az ott élők szerint a hegy megmászása veszélyes is lehet, eddig több mint harmincan haltak meg a csúszós meredélyeken.
   
A lenyűgöző látványt nyújtó természeti formáció minden valószínűség szerint ötszáz millió évesnél is régebbi. Üledékkőzetek egymásra rakódásából jött létre, ami földmozgások révén került a felszínre. Az Urulu vélhetően egy alacsonyabb hegylánc része volt, a körülötte álló társait az erózió tüntette el. A hegy vörös színét a magas vastartalom adja.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről

Az első hivatalos fotó a Mercedes EQS luxus-villanyautó külsejéről