szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kempingezni jó, és magunk is így fogjuk ezt gondolni, amikor száz wattos mosollyal...

©

Kempingezni jó, és magunk is így fogjuk ezt gondolni, amikor száz wattos mosollyal, frissen, lecsapolt stressz-paraméterekkel hazaérkezünk a nyaralásból. Meglehet erre a pozitív érzésre emlékeztetni kell magunkat az első reggelen, amikor a hőség már pirkadatkor kiver minket a sátorból, a gázon használható kávéfőző fölé, amelyen nem gombnyomásra készül a kávé.

A morcos hangulatnak rögtön vége, ha nem azon stresszelünk, hogy mi az, ami egy kempingben nincs, hanem rácsodálkozunk erre a különleges életmódra, és egy kicsit összhangba kerülünk a természettel. Ezzel az aktussal letesszük a városi sebességet (mert ha pörgésben maradunk, akkor bizony nem látjuk a fától az erdőt), és falusi poroszkálásba váltunk, de pont így kerülünk célegyenesbe a totális zen-nyaraláshoz, amelyben a kommunális vécék használata, és a lavórban mosogatás a terápia része.

Nézzünk tehát néhány tippet, amelyet érdemes mérlegelni kempingezés előtt:

01. Nélkülözhetetlen eszközök a kempingezéshez:elsősegélydoboz, zseblámpa extra elemekkel, vécépapír, gyufa (vízhatlan zacskóba csomagolva), multifunkciós zsebkés vagy bicska, gyertya, szúnyogriasztó spray, konzervnyitó, kalapács a kampók földbeveréséhez, extra zsinór a sátor kikötéséhez és/vagy ruhaszárító kötélnek, kemping asztal, kemping székek. 

©

02. A kempingben vannak környezetvédelmi szabályok. Az első és legfontosabb, hogy a felszerelést, amellyel megérkezünk, haza is vigyük hiánytalanul. Lyukas matracokat, és szakadt sátrakkal nem illik teletömni a szemetes konténert. A szemetelést nagyon komolyan veszik, és a környezetszennyezést is. Ha természetes vízforrás van a kempinghelyen, sampon, szappan és egyéb kemikáliák használata a vízben tilos, mosogatás pedig csak szeparáltan lehetséges. Ha fához kötjük a sátrunkat, a drótok eltávolítása szintén kötelező, szögek beverése megölheti a fát, ezért ez általában tilos csak úgy mint a nem kijelölt helyen való tűzgyújtás.

03. A kemping általános viselkedési szabályai szerint nem hangoskodunk fülsértő módon,  a házi állatokat pórázon tartjuk. A csendes órák pedig este 10-től reggel hatig tartanak, ilyenkor a zajt a minimumra kell csökkentsük.

04. A mai kempingsátrak már percek alatt felláthatók, és merevítő van bennük, de a kikötésüket ne hanyagoljuk el, ellenkező esetben egy szélvihar rendesen megtépázhatja a felszerelést. A lelkiismeretes kikötés a belmagasság növeléséhez is kell, mert ha a sátor nincs kifeszítve a teteje berogy, amely a belső mozgást nehezíti.

05. A sátornak reggel is árnyékos helyet válasszunk, hogy ne kelljen kiköltözni belőle a meleg miatt. Ha nincs teljes árnyék költözzünk ki a szabadba reggel és folytassuk tovább a szundikálást a napernyő alatt. 

©

06. A kisebb és olcsóbb négyszemélyes dómsátorokban nem fér el két kétszemélyes dupla gumimatrac, és négy felnőtt sem bírja két-három éjszakánál tovább. Ne dőljünk be a marketingnek.

07. Arra számítsunk, hogy a család férfitagja a sátor felállítása után, a technika és kényelem hiányában az első nap főleg csak téblábolni fog, de hamar túljut ezen, ha kiokoskodunk valamiféle családi munkabeosztást, amely folyamatos elfoglaltságot nyújt mindenkinek.

08. A gyerekek ugyancsak nem tudnak mit kezdeni magukkal a a tévé és videojátékok kínálta vizuális folyamatos stimulálás hiányában. A „Ne nyafogj nekem itt légy szives, hanem menj játszani!” totálisan hasztalan, hiszen nem csak tévé nincs, de gyerekszoba sem a megszokott játékokkal. A Dominó, a Marokkó, a magyar kártya, és a Gazdálkodj okosan remek szórakozás, amelyet mi is garantáltan élvezni fogunk. A francia kártyával nem csak mi játszhatunk, de lehet színre-színt, számra-számot is játszani kisebb gyerekekkel. Még a társasjátékot kevésbé kedvelő gyerekeknek is bejön ez a szórakozás, hiszen a játszma a szabad levegőn, petróleumlámpa mellett izgalmasabb.

09. A legtöbb kempingben van ilyen-olyan sportpálya. Egy labdával (a gumilabda univerzálisabb, mint a bőr) sok mindent lehet kezdeni: a foci mellett lehet kidobósozni, strandlabdázni egy nem használt tenisz pályán, vagy a régi falra dobós, mondókás labdajátékokat is megtaníthatjuk a gyerekeknek.

[[ Oldaltörés: További hasznos tippek kempingezéshez ]]

©

10. A kempingezés közben akadó tennivaló csapatmunka, amelybe a srácokat is be lehet vonni, a sátrazás remek alkalom, hogy a gyerekeket megtanítsuk mosogatni, törölgetni, vagy zoknit, bugyit mosni. Meglepően lelkesek lesznek, ezért vigyünk olyan étkeket is, amelyek elkészítésében is segédkezhetnek, a hatás nem marad el.

11. A heti menü megtervezése fontos, ne cipeljünk és ne vásároljunk felesleges élelmiszereket. A kitalált étrend szerint zárható zacskókba spájzoljuk el a hozzávalókat, ne vigyünk felesleges adagokat. Próbáljunk egyszerű ételekben gondolkodni, hogy a hozzávalók és az élelmiszeres dobozok ne foglaljanak sok helyet az autóban és a sátorban se keljen kerülgetni őket.

12. A főzéshez elengedhetetlen eszközök: kés, villa, kanál, tányérok, egy pici vágódeszka, húsvágó kés, olaj, só, bors, paprika egyéb fűszerek. Nyársak, egy kicsi bogrács, lábas vagy fazék, fakanál,vízhordáshoz szükséges kanna, edény fogó ruha, konyharuha, tészta szedő, merőkanál, fogóvilla. Lavór mosogatáshoz, mosó és mosogató eszköz, szivacs.

13. Nem minden kempingben tudunk, vagy lehet tüzet rakni, úgyhogy egy jó minőségű, kemping-gázfőző beszerzése erősen ajánlott.

©

14. Ugyan ritka dolog de előfordulhat, hogy nincs vegyesbolt a kemping környékén, de legyünk benne biztosak, hogy az első napokra minden élelmiszert bepakoltunk, annál is inkább, mert ezek a boltok erősen túlárazzák a termékeiket. A többi napokra is pakoljunk száraz élelmiszert. A helyi boltból csak a friss zöldséget, a pékárut és a tejtermékek vegyük.

15. Az időjárást feltétlenül ellenőrizzük, mielőtt nyaralni megyünk, majd az előrejelzések szerint pakoljunk a bőröndökbe. Legyen nálunk vízhatlan ruhanemű és elég étel vészhelyzet esetére. 

16. A ruháinkat osszuk be napokra és mindegyiket külön zacskóba csomagoljuk, főleg, ha gyerekekkel utazunk. Így nem kell feltúrni a bőröndöt egy pár zokniért és a nap végén a koszos ruha visszacsomagolható az aktuális nejlonszatyorba.

17. A srácok mindegyikének (és magunknak külön) utaljunk ki egy elemlámpát, így nincs veszekedés. A gyerekek imádnak elemlámpával játszani és legtöbb esetben égve hagyják, ezért legyünk benne biztosak, hogy elég elem van nálunk a pótláshoz. 

©

18. Az esti világításhoz feltétlenül szerezzünk be egy-két petróleum vagy dinamós, felakaszthatós lámpát, a gyertyánál ezek sokkal praktikusabbak és biztonságosabbak. Akasszuk őket kellő magasságban és ne legyenek az útban, mert a lámpák hamar felforrósodnak, és így balesetveszélyesek.

19. A napernyő hasznos kellék. Jó az árnyékoláshoz és nem csak a játszó gyerekeket lehet védeni tőle a leégéstől, de a sátrat is a reggeli naptól. Főzés közben magunknak is árnyékot nyújthatunk, hiszen a tűz mellett már nap nélkül is elég meleg van.

20. Vigyünk magunkkal egy kevés tűzifát és ha tüzet rakunk csak szárazfát használjunk. Ne rakjunk túl nagy tüzet és mindig legyen kéznél víz a kioltáshoz. Ha elmegyünk „otthonról” legyünk benne biztosak, hogy a tűz teljesen kialudt.

+1 tippként pedig azt tanácsoljuk, hogy akár milyen csábító is, a hordozható DVD lejátszót, a Nintendo DS játékokat és a mobiltelefonokat hagyjuk otthon. Audiovizuális eszközök helyett vadásszunk felhőket, nézzünk csillagképeket, vagy merüljünk bele egy remek könyvbe. A totális feltöltődés így feltétlenül garantált.

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!