Újabb kutatás igazolja, a méz kiváló antibiotikum

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A FASEB Journal júliusi számában közölt tanulmány szerint a méz baktériumellenes összetevőt tartalmaz. A defenzin-1 nevű fehérjét a méhek szintetizálják, és remélhetőleg egy nap lehet majd alkalmazni a szokásos antibiotikumokkal szemben rezisztens törzsek ellen, például égési sérüléseket és bőrfertőzéseket követően.

A vizsgálatot az amszterdami Orvosi Mikrobiológiai Intézet munkatársai végezték, Sebastian A. J. Zaat vezetésével. Reményeik szerint a méz, vagy annak valamely összetevője alkalmazható lenne az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumfertőzések kezelésére, illetve megelőzésére.

Zaat és munkatársai kémcsövekben orvosi tisztaságú méz antibakteriális hatását vizsgálták, olyan baktériumoknál, amelyek rezisztensek a hagyományos antibiotikumokkal szemben. Ennek eredményeképp a defenzin-1-et izolálták, amely a méhek immunrendszerének összetevője, és a mézhez az állatok adják hozzá. A felfedezés magyarázatot ad arra is, hogyan működik a méhek immunrendszere, amelynek következtében a méhészek képesek lehetnek egészségesebb, táplálóbb méz előállítására.

„Évezredek óta tudjuk, hogy a méz jót tesz a különböző bántalmakra, de sosem értettük ennek mikéntjét” – írja Gerald Weissmann, a FASEB Journal szerkesztői kommentárjában. Most sikerült kivonniuk azt az antibakteriális összetevőt, amelynek segítségével hatásosabban védekezhetünk a fertőzésekkel szemben.