Milyen szavakkal menthetünk meg egy életet? Íme!

Milyen szavakkal menthetünk meg egy életet? Íme!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hogyan lehet lebeszélni egy öngyilkosjelöltet az ugrásról, amikor már a felső szint peremén áll? A The Independentben megjelent cikk szerint erre csak a legképzettebb tárgyalók képesek.

Viszonylag kevés film tudja életszerűen bemutatni az öngyilkossági szándékot, netán magát a tettet. A hitelesség növelésére a 2011-ben elkészült The Ledge című film a vászonbéli eseményekhez egy valós válságtárgyalót szerepeltetett. A filmben Gavin Nichols (Charlie Hunnam) viszonyba keveredik szomszédja feleségével. Amikor ez kiderül, a megcsalt férj választás elé állítja a férfit: vagy önként leugrik a tetőről, vagy szerelme Shana (Liv Tyler) fog meghalni. A főszereplő ateista és hit nélkül nagyon nehéz meghoznia a döntést. A tető peremén állva egy segítségre számíthat: a rendőrre, aki hisz. Tony Hodges (persze ez nem az igazi neve) a valóságban is olyan embereken próbál segíteni, akik az öngyilkosságot látják az egyetlen megoldásnak. A cikk az ő módszeréből mutat be néhányat, hogyan lehet életeket menteni.

"Nem kell ezt tenned"

Az egyik legfontosabb tapasztalat, hogy ez a fajta munka esetenként órákra elhúzódhat, ez idő alatt pedig egy teljesen idegen embert is meg lehet valamennyire ismerni. "A bizalom kialakulása a legfontosabb. Sokat szoktam magamról, a saját életemről, a mindennapi problémákról beszélni, de akár a legszemélyesebb dolgaimról is. Ez segít a másiknak abban, hogy összehasonlítsa életét másokéval, és rájöjjön, nem csak neki vannak problémái."

©

A tárgyaló, Tony Hodges tagja a manchesteri rendőrségnek, és már húsz éve ebben a szakmában dolgozik. Válságtárgyalóként csak hat éve dolgozik, de túszdrámákat is levezetett már. "Amíg rendőrként dolgoztam, addig is éreztem, hogy életeket mentek, de amióta ezt csinálom, azóta érzem, teljes az életem" – fogalmazott a szakember.

"Azért vagyok itt, hogy meghallgassalak"

"Amikor hajnal háromkor megcsörren a telefon, hogy menned kell, még nem tudod, mit fogsz mondani. Aztán öltözködés közben próbálod összeszedni a gondolataidat, legalább azokat, amivel indítani fogsz" – mondja. "Fontos például a bemutatkozás, majd hangsúlyozni: azért vagy itt, hogy meghallgasd."

A válságtárgyaló szerint sokan használják azt a fordulatot, hogy "azért vagyok itt, hogy segítsek". De ő soha nem él ezzel. Ha valaki gyászol, elhagyta a felesége, elveszítette a munkáját, vagy egyszerűen csak nem lát más kiutat, egyáltalán nem biztos, hogy ezt a mondatot akarja hallani.

Az okok persze különbözőek, hogy ki miért akar véget vetni az életének. De egy igazságügyi prszichológus – akinek a napokban jelenik meg a könyve Conflict and Crisis Communication: Principles and Practice címmel – talált egy közös vonást ezekben az emberekben. Elveszítik az irányítást életük és szabadságuk felett, és ez a nyomasztó érzés eluralkodik rajtuk. "Az emberek nagyon szűk látókörűek" – teszi hozzá Hodges, és ebből kell kiutat mutatni. Mint mondta, nem az számít, milyen okból van ott az illető, hanem hogy eltántorítsák a szándékától.

További aranyszabály, hogy ne szakítsák félbe az öngyilkosságra készülőt, ha végre megszólal. Hodges egy esetet említ: egy fiatal lánnyal tárgyalt, aki egy völgyhídról akarta levetni magát. "Beszéltem mindenről: zenéről, divatról, aztán amikor végre rátértem a családra, felnézett."

"Van barátnőd?"

Fontos megkérdezni, hogy közel áll-e valaki hozzá, emlékeztetni kell szeretteire. Hodges igyekszik rávezetni őket, hogy idézzék fel a családjukkal átélt szép pillanatokat. "Mi van, ha férjhez megy a lányod, és te nem leszel ott?" - ez egy jó kérdés például. Néha azt is felveti az ugrásra készülőnek, hogy egy napig gondoljon a feleségére, gyermekeire, és ha utána sem gondolja meg magát, akkor menjen vissza másnap. Keményen hangzik, de általában ez megtöri az illetőt.

"Mondd meg neki, hogy szeretem"

Az is gyakori, hogy egy végzetes szándék mögött egy lány áll. "Egyik kollégámnak például egy nyolcéves kisfiút kellett lehoznia egy tetőről, aki azzal fenyegetőzött, hogy leugrik onnan." A szakértő szerint az önygilkosság egy végleges megoldás egy átmeneti problémára. Jótanácsként szokott az is elhangzani, hogy "mielőtt megöli magát, kérdezzen meg olyan embereket, akik öngyilkosság miatt veszítették el szeretteiket. Valamennyien borzasztó bűntudatról, és rengeteg megválaszolatlan kérdésről fognak beszámolni".