Csehországi alkoholmérgezés: már tíz halott van

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Szerda délelőttre tízre nőtt a metilalkohol-mérgezésben meghalt betegek száma Morvaországban - közölte a cseh közszolgálati televízió.

Hatan Észak-Morvaországban, hárman Dél-Morvaországban haltak meg, egy áldozat pedig Közép-Csehországban volt. Mindannyian bizonyíthatóan Észak-Morvaországban vásárolták a mérgező metilalkoholt tartalmazó vodkát és borókapálinkát.

A Novinky.cz hírportál szerint a morvaországi kórházakban szerda reggel több mint harminc személyt kezeltek súlyos mérgezéssel, közülük több személy állapota válságos,  néhányan eszméletüket vesztették.

Eddig két ember vakult meg. Egyikük azt mondta, hogy hét féldeci vodkát ivott meg rövid időn belül. Ez a veszély néhány más, súlyos állapotban lévő személyt is fenyeget. Az orvosok szerint szinte biztos, hogy mindegyikük egészsége tartós károsodást szenved a mérgezés miatt.

A hatósági vizsgálatok egyelőre nem derítették ki a mérgezett alkohol eredetét. Az élelmiszer-ellenőrzési hivatal több mint 200 ellenőrt küldött Morvaországba, akik sorra ellenőrzik a boltokat és a piacokat. Több üzletet az ellenőrök bezártak.

Tekintettel arra, hogy a metilalkohol-mérgezés tömeges méreteket öltött, a kormány szerdai ülésén szintén foglalkozik a történtekkel. Petr Necas miniszterelnök felszólította az illetékes minisztereket, hogy tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést a további halálesetek megakadályozására.

Az első metilalkohol-mérgezést múlt csütörtökön jelentették a morva-sziléziai Karviná városból, majd Prerovból, Havírovból és Frydek-Místekből.  Az illetékes hatóságok és a sajtó is felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne igyanak ellenőrizetlen vagy gyanús eredetű tömény italokat, és ne vásároljanak italokat különféle kioszkokban, piacokon.