Újabb Grassalkovich-kastélyt nyitnak meg a nagyközönség előtt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI-OS/hvg.hu

Jövő áprilistól lehet majd látogatni a hatvani Grassalkovich-kastélyt, ahol egy vadászati múzeumot és egy kalandparkot is kialakítanak. A felújítás ma kezdődött el ünnepélyesen. A projekt 3,15 milliárd forint vissza nem térítendő EU-támogatással valósul meg.

Újra látogathatóvá válik jövő március 31-étől Hatvan egyik legrégebbi épülete, a kimagasló építészeti-művészettörténeti értékekkel rendelkező, a nemzeti vagyon részét képező Grassalkovich-kastély - közölte szedán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az EU társfinanszírozásával megvalósuló turisztikai-múzeumi célú beruházás 3,15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét április 10-én.

A fejlesztés eredményeként megnyíló Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum szakmai irányítása és felügyelete a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítóhelyeként az emberi erőforrások minisztere alá tartozik majd.

A kiállítás a történelmi Magyarország vad- és halfajait, életterüket és a magyar vadászat történetét állítja a középpontba, ezen kívül Széchenyi Zsigmondnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, valamint a kastély egykori tulajdonosainak, a Hatvany és a Grassalkovich családnak emléket állító szobákat is a látogatók elé tár.

A kastélymúzeum átadása után évente 50-100 ezer látogató érkezhet a városba a közlemény szerint.

A műemlék épület rekonstrukciója, a fejlesztést kísérő kiegészítő funkciók – konferencia- és rendezvényterem, oktatási központ, kalandpark – kulturális és turisztikai szempontból is kedvező hatással lesznek a térség életére - írta a minisztérium.

Az épületet 2010 óta az állam kezeli, és csak előzetesen bejelentkezettek látogathatták - olvasható a Wikipedián.