szerző:
MTI

Napok óta medve kószál a Besztercebánya megyei Óhegy (Staré Hory) nevű faluban: a három-négy éves mackó nem túl félénk: nemcsak a házak közelében látni, de a falun is keresztülvág.

„Óhegyen, akárcsak a közeli erdőkben álló falvak közelében egész évben élnek medvék. Néha nyáron és ősszel a faluba is behatolnak élelemért. Nyáron és ősszel szinten kizárólag erdei gyümölcsökön élnek, s ha nincs elég áfonya, málna és szeder, a faluban keresnek maguknak a fogukra valót” – mondta el Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia Erdőökológiai Intézete óhegyi kutatóállomásának munkatársa.

A medvéknek alaposan be kell lakmározniuk, mielőtt téli álomra visszavonulnak a barlangjukba. Így a közeli hetekben nagyobb számban várható „látogatásuk” a hegyi falvak gyümölcsöskertjeiben. Éjszakánként leginkább a szilva, az alma és a körte vonzza őket, de a méhészetek és a hegyi karámok is számíthatnak a látogatásukra.

A szakértő figyelmeztet: a falvakba látogató medvék viselkedése eltér a természetestől, kiszámíthatatlan lehet, így az ártalmatlannak látszó, bátor mackóra is oda kell figyelni. Ezért ne közelítsék meg és ne provokálják őket, és ha mégis meg akarja valaki őket figyelni, ezt biztonságos távolságból tegye – tanácsolta Miroslav Saniga.

MTI Világ

Medvetámadás Szlovéniában

Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba Szlovéniában szombaton egy férfit, akit futás közben megtámadott egy medve.

Monitor

A medvék éve?

Tajvan elfogadhatja a népi Kína által ajánlott óriáspandapárt, újabb jeleként annak, miként használja fel Peking diplomáciai célokra is a ritka medveféle népszerűségét.

Szikora Katalin Gasztro

Vén medve is megnyalja

Az idén korán, már március elején megjelent a piacokon és a bioboltokban a medvehagyma. A fokhagyma rokona, vadfokhagymának vagy sásihagymának is hívják. Friss, üde zöld leveleit évente csak néhány hétig fogyaszthatjuk. Április végén, május közepén kinyílnak fehér virágai, és attól kezdve nem élvezhető.

Prizma

Medvetánc: vége?

Menhelyre került az utolsó három táncoló medve - legalábbis a hivatalosan nyilvántartottak közül - Bulgáriában, és így...

Gazdaság

A medvék visszasírják Ceausescut

„Lehallgatják a telefonokat, felbontják a leveleket, feltörték a weboldalamat, rendőrségre idéznek, névtelen telefonokkal fenyegetnek” – panaszkodott a hvg.hu-nak egy romániai környezetvédelmi csoport vezetője. Mint mondja, egyetlen bűne, hogy szervezete feltárta: Romániában a hatóságok asszisztálása mellett irtják a medvéket.

MTI Világ

Embert ölt egy medve Erdélyben

Embert ölt a medve a Barcaságban. Az erdélyi Zernyest (Zarnesti) közelében az erdőt járó vadász talált rá egy ötvenéves férfi szétmarcangolt holttestére.

Ki a győri választás nyertese? Egyértelműen maga Orbán Viktor

Ki a győri választás nyertese? Egyértelműen maga Orbán Viktor

Népszava: harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott

Népszava: harmadannyi tb-t nem fizettek be, mint amennyit a kormány mondott

Mit üzen vajon a Facebook az új profilképével?

Mit üzen vajon a Facebook az új profilképével?

Gigarazziát tartottak a bulinegyedben - videó

Gigarazziát tartottak a bulinegyedben - videó

Szomorkás kedd vár ránk

Szomorkás kedd vár ránk

Kilencen haltak meg a helikopteren, amelyen Kobe Bryant utazott

Kilencen haltak meg a helikopteren, amelyen Kobe Bryant utazott