szerző:
MTI

Pontosan egy héttel a pekingi nyári olimpiai játékok előtt, augusztus 1-jén teljes napfogyatkozás lesz Kínában – emlékeztet a Párizsi Obszervatórium égi mechanikai előrejelző intézete.

A jelenség Kanada északkeleti égboltján veszi kezdetét, majd a nap folyamán látható lesz Grönland északnyugati és az Északi-sark vidékét övező tengerek fölött, majd Szibéria északi részen lesz észlelhető (itt a legtovább: 2 perc 27 másodpercig), végül Nyugat-Mongólia érintésével ér el Kínába.

A Napfogyatkozás Földünk egészén viszonylag gyakran, átlagosan másfél évente fordul elő, a Föld egy meghatározott pontján viszont ritkán. Magyarországon például legutóbb 1999. augusztus 11-én volt napfogyatkozás, az ezt megelőző 1842. július 8-án varázsolta sötétté az eget, a következőt pedig 2081. szeptember 3-án csodálhatják meg utódaink.

Napfogyatkozás akkor következhet be, amikor újhold van, ekkor tartózkodik a Hold a Nap és a Föld között. Annak, hogy mégsem látunk minden újhold alkalmával napfogyatkozást, az az oka, hogy a holdpálya síkja közel 5 fokot zár be a Föld napkörüli pályájával, az ekliptikával. Emiatt a holdárnyék hol a Föld „fölött”, hol pedig „alatta” vonul el, és ilyenkor nem látható napfogyatkozás. Mivel a holdpálya síkja rögzített a térben, minden évben van két időszak, amikor olyan helyzet alakul ki, hogy kozmikus kísérőnk újholdkor metszi a földpályát. Ilyenkor figyelhetünk meg napfogyatkozást, de nem mindig teljeset, mert lehet az részleges, illetve a gyűrűs napfogyatkozás is.

A Nap és Hold közötti méretkülönbség óriási, de Földtől való távolsági arányuké is az. Míg a Hold átlagosan 384 ezer, addig a Nap majd 150 millió kilométerre van bolygónktól. Emiatt korongjuk a Földről szemlélve nagyjából egyforma nagyságúnak látszik, és méretbeli különbségük okozza azt is, hogy ilyenkor a Hold csak egy vékony sávú árnyékot vet a Földre.

Van úgy, hogy a Hold nem takarja el teljesen a Napot, annak egy sarló alakú vékony része végig látszik a fogyatkozás idején, ez a részleges napfogyatkozás. Más esetben a Hold ugyan pontosan a Nap korongja elé kerül, de – mivel mindkét égitest földtávolsága folyamatosan változik – valamivel kisebbnek látszik annál, így a Nap látszó része mintegy gyűrűként veszi körbe a Holdat, ez a gyűrűs fogyatkozás.

Az igazi azonban a teljes napfogyatkozás, amikor a Nap a totalitás mintegy 1,5-5 perces idejére teljes egészében égi kísérőnk mögé „bújik”, emiatt fényes nappal hirtelen alkonyat borul a takarási sávra, és ekkor az égbolton – akár délidőben is – rövid időre felragyognak a csillagok.

Augusztusban ezt a jelenséget csodálhatja meg körülbelül egymilliárd embertársunk, főként Ázsiában. Egyébként a mostani lesz a XXI. század ötödik teljes napfogyatkozása. A kínai emberekben ez a csillagászati jelenség általában némi szorongást vált ki, mert ősi hiedelmeik szerint a napfogyatkozást rendszerint természeti katasztrófák kísérik.

A szakemberek ezért nem győzik nyugtatgatni az embereket: teljesen természetes jelenségről van szó, korántsem sem törvényszerű, hogy nyomában valamilyen csapás érje az embereket. Az egészségügyi hatóságok inkább arra figyelmeztetik helyieket, és a már nyilván Kínában gyülekező népes turista-szurkoló sereget, hogy ne feledkezzenek meg szűrőszemüveg beszerzéséről, mert a Hold mögül hirtelen kibújó napsugár akár vakságot is okozhat.

MTI Világ

Napfogyatkozás lesz a pápa temetése napján

Napfogyatkozás lesz pénteken, II. János Pápa temetésének napján, s ez tápot ad a jelenséggel kapcsolatban sokakban élő babonás hitnek, bár ezt a Csendes-óceán dél-nyugati térsége felett és Dél-Amerikában látható napfogyatkozást a csillagászok már jó ideje előre jelezték.

Világ

Kettős napfogyatkozás a Marson

Az Opportunity robotjárműnek a Marson sikerült megörökítenie, ahogy először a Naprendszer legkisebb holdja, a Deimos haladt át a Nap előtt, majd három nappal később társa, a Phobos – írja a National Geographic Online.

MTI Itthon

Részleges napfogyatkozás volt

Távcsöves megfigyeléseket és élő közvetítést szervezett a Magyar Csillagászati Egyesület október harmadikára, a részleges napfogyatkozás megfigyelésére.

MTI Tech

Teljes napfogyatkozás augusztus elsején

Egy héttel a pekingi olimpia megnyitása előtt, augusztus elsején teljes napfogyatkozás borítja sötétségbe a Föld területének jelentős részét, így Kínát is - jelezte az "égi mechanikával" foglalkozó párizsi intézet (IMCCE) kedden kiadott közleményében.

Újra megnyitották a pompeji bordélyházat

Újra megnyitották a pompeji bordélyházat

A kispesti vagyonkezelő spanyol nyaralója miatt is vizsgálódnak Kispesten

A kispesti vagyonkezelő spanyol nyaralója miatt is vizsgálódnak Kispesten

A médiahatóság a mobilszolgáltatók körmére néz a hűségszerződések miatt

A médiahatóság a mobilszolgáltatók körmére néz a hűségszerződések miatt

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Videó készült egy vuhani kórház belsejéről, ahol koronavírussal fertőzötteket ápolnak

Videó készült egy vuhani kórház belsejéről, ahol koronavírussal fertőzötteket ápolnak

Nem tartogat nagy meglepetést az időjárás

Nem tartogat nagy meglepetést az időjárás