Kirobbanó siker a világ legrosszabb dala

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Kirobbanóan sikeres a világ legrosszabb dalának minősített mű: több mint 37 millióan voltak rá kíváncsiak az interneten egyetlen hónap alatt.

A Friday (Péntek) című számot egy 13 éves lány, Rebecca Black énekli. A szerzeményért nem őt kell azonban szidni, hanem egy Los Angeles-i céget, amelyet a lány szülei béreltek fel, hogy szerezzen dalt Rebeccájuknak és biztosítsa a zenekari kíséretet. Megtették. Már a szöveg sem sikerült túl jóra: „Péntek van, péntek, pénteken bele kell lendülni, mindenki a hétvége elé tekint".

Ennyire rímel az eredeti szöveg is. Aztán jön a refrén, mely még inkább bonyolultságmentes: „Partizás, partizás, partizás! Igeeen! Buli, buli, buli, buli!" És a nagy fordulat a rímtelenség kedvéért: „A hétvége elé tekintünk."

Mármost eme dal nemigen keltett érdeklődést a YouTube videómegosztó portálon addig, míg egy népszerű amerikai humorista két hete fel nem hívta rá a figyelmet és hozzá nem kapcsolta blogjához megkérdezve, hogy „minden idők legrosszabb dala-e”.

Erre indult meg a sikerlavina. Először sikertelenséggel a szakmai bírálatot illetően. A sajtó is foglalkozni kezdett vele, méghozzá olyan rangos szereplője, mint a Time magazin. A Péntek megkapta a magáét, ám a heves bírálat csak olaj volt tűzre, és még több netezőt kezdett érdekelni a mű. Igaz, döntő többségük nem a tetszés jelére kattintott, hanem a nemtetszésére. Az arány nagyjából 8:1 a viszolygók javára. A Péntek ennek ellenére 45. lett az iTunes-listán, a 99 centért letölthető dalok mezőnyében.

Hozzászólások