szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden hatodik nagy informatikai program átlagosan 200 százalékkal túllépi az eredeti költségvetési keretet egy brit tanulmány szerint.

Az építőipari vagy más nagyberuházásokhoz képest háromszor nagyobb az esélye, hogy az informatikai költségvetést nem tudják kordában tartani az Oxfordi Egyetem és a McKinsey kutatása szerint, melyet a BBC idéz.

A szakemberek szerint ennek oka a ritka, de jelentős következményekkel járó probléma, amely akár csődbe is viheti a sérülékenyebb vállalatokat. A kutatás során 1471 nagyszabású nemzetközi IT- projektet vettek górcső alá, melyek összértéke több mint 170 millió dollárra rúgott.

©

Úgy találták, hogy míg a legtöbb program kevesebb mint 30 százalékkal lépte túl a költségvetési keretet, hatból egy átlagosan háromszor annyiba került, mint eredetileg tervezték.

A kutatók azt is megkérdőjelezik, mennyire használhatóak a hagyományos kockázatmenedzsment-modellek az IT-projektek esetében. Utóbbiak esetében ugyanis hússzor nagyobb valószínűséggel csúszik ki az irányítás a vezetők kezéből.

Ritka, mint a fehér holló

A kutatók "feketehattyú-vakságnak" nevezték el a jelenséget (a "ritka, mint a fekete hattyú" a mi "fehér holló” kifejezésünk megfelelője angolszász nyelvterületen). „A tendencia szerint az IT-döntéshozók figyelmen kívül hagyják azokat a kockázatokat a tervekben, amelyeknek csekély az előfordulási esélyük, viszont igen súlyos következményekkel járnak, ha mégis bekövetkeznek.

Az informatikai vezetők általában nem számolnak a fekete hattyúkkal, mert azt feltételezik, hogy ritkák, és ha mégis előfordulnak, valaki mással történnek. Nincs igazuk. Sokkal gyakrabban megtörténnek, mint gondolnánk – idézi a BBC Bent Flyvbjerget, az Oxford professzorát.

A "fehér hollók" gyakran szimpla szoftverkérdésként vetődnek fel először. De több faktor is közrejátszhat – gazdasági válság, pénzügyi nehézségek –, amelyek jelentősen növelik a kockázatot – tette hozzá a professzor. Nemcsak az állami, de a magánszektorban is gyakran előfordul ez, hangsúlyozta, hozzátéve: az állami szektorban elkövetett nagy melléfogások körül nagyobb a hírverés, a magáncégek nem verik nagydobra a kudarcaikat.

Flyvbjerg professzor és teamje jelenleg olyan eszköztár kifejlesztésén dolgozik, amely segít az IT-menedzsereknek elkerülni a „fehér hollókat” – segít felismerni és elkerülni ezeket a csapdákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Költségcsökkentés adatvédelemmel

Öt hónap alatt épült fel, s nemrég nyitotta meg kapuit az Invitel 1500 m2-es szerverparkja, amely több százmilliós beruházást jelentett. A létesítmény szolgáltatásai akár 30-50 százalékos informatikai költségmegtakarítást is eredményezhetnek.

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés