szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bár a Telenor Magyarország az idén nyár közepére ígérte a teljes hálózati modernizációt, ez már a jövő hónap végére megvalósul úgy, hogy tavaly év végére már elkészültek a harmadik generációs (3G) beruházással, s most a második generációs (2G) rendszer fejlesztése folyik.

Huszlicska József, aki a Telenor hálózatmodernizációját irányította, szerdán Törökbálinton sajtótájékoztatón elmondta, lényegében mindenhol bekapcsolták az országban a gyors internetet (3G), ami névlegesen másodpercenként 42 megabites sebességet (Hipernet) tesz lehetővé. 

A hálózati fejlesztés során a Telenor 2400 bázisállomást cserélt le, s 200 újat telepített. A társaságnak több mint 3000 bázisállomása van, ami 99,15 százalékos 2G-és és 68 százalékos 3G-és lefedettséget tesz lehetővé. A fejlesztés során, kevesebb mint egy év alatt, több mint a tízszeresére nőtt az átviteltechnikai hálózat kapacitása.

A Telenor hálózatának fizikai cseréje tavaly januárban kezdődött, míg az eszközök szállítására vonatkozó és 5 éves támogatási szerződést 2010 nyarán kötötte a cég a kínai ZTE-vel. A szerződés listaáron 200 millió euró értékű, de a nemzetközi tapasztalatok szerint az új eszközökből 20-80 százalékos kedvezményt is ad a szállító. A cég a hálózat-fejlesztésre a szerződéses összeg mintegy 60 százalékát költi. 

A Telenor kész arra is, hogy 4G-s (LTE) szolgáltatást nyújtson az ügyfeleknek, ám ennek kereskedelmi bevezetését még nem teszi szükségessé a kereslet, illetve a cég hálózata még bírja a folyamatosan növekvő adatforgalmat. A számítások szerint körülbelül három év múlva lesz akkora az adatforgalom, ami már szükségessé teszi a viszonylag drága LTE-használatát. 

A Telenornak több mint félmillió mobilinternet felhasználója van, akiknek a száma 2015-re legalább 1-1,5 millióra nő. Az ügyfelek száma tavaly duplázódott. Világszinten 2010 végén 940 millió mobilnetes felhasználó volt, akiknek a száma az előrejelzések szerint 2015-re 2,6 milliárdra nő.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Újabb minisztere hagyja ott Trumpot

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje