szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb dinoszaurusztemetőjét tárták fel a kanadai Alberta tartományban: a 3,8 négyzetkilométeres területen őshüllőcsontok ezreit fedezték fel.

David Eberth, a Royal Tyrrel Museum paleontológusa szerint a csontok Centausaurus-maradványok - olvasható a Discovery News hírei között.

Hegyes gyík

A Centrosaurus, azaz a "hegyes gyík" olyan növényevő dinoszaurusznem, amely a késő kréta időszakban, körülbelül 75 millió évvel ezelőtt élt Észak-Amerikában. A súlyos testtel és zömök lábakkal rendelkező Centrosaurus 6 méteres testhosszával nem tartozott az igazán nagy dinoszauruszok közé. Neve a nyakfodor szegélyén elhelyezkedő kis szarvakra utal, nem pedig a nagy orrtülökre, amelyet a Centrosaurusok vélhetően a nőstényekért fajtársaikkal vívott csatározásaik során alkalmaztak. A "hegyes gyík" szemei fölött is egy-egy kisebb szarv helyezkedett el. Erőteljes állkapcsának és rágóizmainak köszönhetően könnyedén megbirkózott a legkeményebb rostos táplálékkal is.

A trópusi klíma kedvezett a dinoszauruszoknak

Alberta tartományban egyébként már több dinoszaurusz-lelőhelyet is feltártak, de a paleontológusok soha nem tudták megállapítani ennek pontos okát. A szakemberek reményei szerint a legutóbbi felfedezés segítségével majd sikerül tisztázni, hogy milyen földtani körülmények vagy milyen események sorozata "termelte ki" a fosszíliákat.

Eberth magyarázata szerint a Centrosaurus korában, 75 millió évvel ezelőtt a mai Alberta területén kellemes trópusi klíma uralkodott a tengerparti sávban. Dinoszauruszmaradványok gyakran kerülnek elő ilyen helyeken.

©

"Teljesen érthető, ha az őshüllők előszeretettel választottak lakhelyükként ilyen térségeket: a kellemes éghajlat, a bőséges táplálék és a vízkészlet volt az elsőrendű ösztönző. Ám mindennek ára van - e paradicsomi helyeket gyakran sújtották trópusi viharok, amelyek nagy számban irtották a dinoszauruszokat, egyéb állatokat és a növényeket" - magyarázta a paleontológus.

A közelmúltban előkerült leletek arra utalnak, hogy a vihar elvonultával ősemlősök merészkedtek elő rejtekhelyeikről, hogy falatozzanak a tetemekből, és kinyerjék a csontokból a szervezetüknek szükséges ásványokat.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

Vasdinoszaurusszal a vaskalapos hivatalnokok ellen

Vasból kovácsolt dinoszauruszt állított fel a kazahsztáni Petropavlban a városháza előtt egy helyi vállalkozó, aki az őshüllő szoborral akarta érzékeltetni a hivatalnokok ostobaságát.

MTI Tech

Szenzációs magyar dinoszaurusz-lelet

Szenzációs lelet került elő az egyetlen magyarországi dinoszaurusz-lelőhelyről, a bakonyi Iharkútról, ahol egy új faj, egy 85 millió éves ceratopsia maradványait találták.

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget

Ne kopaszd meg a bankod! – az MNB letiltott egy engedély nélküli alkuszcéget

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Hatpontos tervet jelentett be Varga Mihály az ügyintézés és a fizetés felgyorsításáért

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot

Kiöntésre ítélt tejjel kötnék meg a tudósok a szén-dioxidot