szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lengyelország nem fogja ratifikálni a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA), amellyel szemben komoly ellenállás bontakozott ki az országban - jelentette be pénteken Donald Tusk miniszterelnök, hozzátéve: levélben kérte az Európai Néppárt vezetőit, hogy utasítsák el az egyezményt jelenlegi formájában.

Tusk újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az ACTA kísérletet tett a szerzői jogok betartatására, de eközben túl nagy árat szabott az internet szabadsága terén, s nem felel meg a 21. század realitásainak. A jobbközép lengyel miniszterelnök elmondta azt is, hogy a nap folyamán levelet intézett az Európai Parlament legnagyobb pártjában, az Európai Néppártban képviselt nemzeti pártok minden vezetőjének, s javasolta nekik, hogy utasítsák el a megállapodást abban a formájában, amelyről az Európai Bizottság tárgyalt. 

Lengyelország és további huszonegy európai uniós tagállam január 26-án írta alá az ACTA-dokumentumot azzal a szándékkal, hogy erősítsék a szellemi tulajdon védelmének nemzetközi szabályozását. Az egyezményt tíz másik ország - köztük az Egyesült Államok, Japán, Szingapúr - is aláírta. Európában azonban az internethasználók heves tiltakozással fogadták a megállapodást, attól tartva, hogy az ACTA alapján korlátozhatják a számítógépes világháló szabadságát az illegális letöltések és fájlmegosztások elleni fellépéssel. 

Több ország - Németország, Bulgária és Lettország - már felfüggesztette a megállapodás parlamenti ratifikálását, s nemrégiben Lengyelország ugyanígy járt el. Tusk pénteken hibának nevezte, hogy korábban támogatta a megállapodást. A szlovén kormány pénteken szintén bejelentette az egyezmény ratifikálásának felfüggesztését. 

Az Anonymus nemzetközi hackercsoport, amely segített az ACTA elleni tiltakozások megszervezésében, pénteken bejelentette, hogy újabb amerikai kormányzati honlapokat tört fel - köztük a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság portálját - a megállapodás elleni tiltakozásul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!