Az MTI nevében küldtek szét spamet ismeretlenek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzeti hírügynökség jogi lépéseket tesz az ellen az ismeretlen személy ellen, aki az elmúlt napokban a Magyar Távirati Iroda Zrt. nevével és logójával visszaélve, az MTI nevében számtalan postafiókra kéretlen elektronikus levelet (spamet) küldött a [email protected] címről. A levél - az MTI nevében - egy dokumentumfilmet reklámoz.

Az elmúlt napokban előfordultak más esetek is, amelyekben a hírolvasókat megtévesztő módon használták fel az MTI híreit - közölte Szántó András, a nemzeti hírügynökség szakmai alelnöke.
   
A nyilvánosság az MTI híreinek csak egy kis részét olvashatja közvetlenül - az MTI nyilvános honlapján -, a többi a nemzeti hírügynökség előfizetőinek közvetítésével, például portálok révén jut el az olvasókhoz.
   
Így fordulhatott elő, hogy március 23-án a Klubrádióban a magyar-orosz kapcsolatokról megszólaltatott szakértővel olyan, az MTI-nek tulajdonított információról beszélgettek, amely az MTI hírkiadásában nem szerepelt. A szóban forgó szöveget a Világgazdaság napilap honlapja, a vg.hu hírportál az MTI egyik internetes előfizetőjének, az Origónak a hírei közül vette át oly módon, hogy nem vált világossá, mi abból az MTI által kiadott szöveg, s mi az, amit az Origo szerkesztői hozzátettek- mondta Szántó András.
   
Ugyancsak a vg.hu által nemrégiben az Index hírportálról átvett, az MTI eredeti hírétől számos ponton eltérő változatot tűzött tollhegyére az Élet és Irodalom publicistája. Ebben az esetben is az történt, hogy MTI-tudósításnak hitte a publicista azt a hírt, amelynek csak egy része származott a hírügynökségtől. Vele és lapjával a félreértést azóta a nyilvánosság előtt a szakma szabályai szerint rendeztük - mondta az MTI alelnöke.
   
A szombaton a hírügynökséghez eljuttatott spam kapcsán az MTI az emailcímére küldött felszólításban arra kérte a hirdetés terjesztőjét, azonnal szüntesse be az MTI nevével való visszaélést. Egyúttal az MTI vezetősége jogi úton is megteszi a szükséges lépéseket - közölte Szántó András.