Félmillió dolláros NASA-pályázat az űrlift tervezőinek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tavaly nyolc kutatócsoport indult az amerikai űrügynökség által meghirdetett pályázaton,amelynek célja az űrbe jutást megkönnyítő eszköz létrehozása volt. Senki sem nyert. Idén újra próbálkozhatnak.

Az űrlift olcsó alternatíva lehet az űrsiklókhoz képest
© NASA
A c|Net weboldalának értesülései szerint most 20 csapat próbálkozik elnyerni a félmillió dolláros jutalmat, amelyet a NASA annak ítél oda, aki elő tud állni egy önjáró robotizált felvonó működőképes tervével, amely saját energiaellátásának köszönhetően maximum 50 másodperc alatt képes megtenni 100 métert egy vékony szénszálas kábelen. Tavaly a kanadai csapat mindössze két másodperccel maradt le a dicsőségről.

A NASA Centennial Challenges nevű programjának részét képező Spaceward Foundation bejelentette, hogy az idei versenyt október 19-21 között rendezik Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben.

„Idén már kétszer olyan nehéz lesz, mint tavaly, de arra számítunk, hogy valaki hazaviszi a mostani fődíjat” – nyilatkozta a News.com-nak Ben Shelef a Spaceward Foundation egyik alapítója.

A szakember hozzátette, hogy a NASA hivatalosan nem tervezi űrlift építését, azonban a szerkezet kifejlesztése során létrejövő technológiáknak nagy hasznát vennék a jövőbeni űrutazások során.

Több csapat is fejleszt olyan lifteket, amelyeket mikrohullámok és lézerek segítségével hajtanak meg. A Massachusetts Institute of Technology, a University of Michigan és a University of Alberta kutatói kísérleteznek ilyen technológiával.