A formabontó iroda

A formabontó iroda

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A megújult irodai csomag felturbózott szövegszerkesztőt (Pages) és tovább tuningolt prezentációs szoftvert (Keynote)...

A megújult irodai csomag felturbózott szövegszerkesztőt (Pages) és tovább tuningolt prezentációs szoftvert (Keynote) kapott. Sőt új taggal bővült, mégpedig egy remek táblázatkezelővel, a Numbers-el.
Úgy tűnik, az otthoni felhasználók immár véglegesen búcsút inthetnek akár a Maces Microsoft Officenak vagy az OpenOfficenak, ám vállalati szinten azért ez még nem teljesen lesz így.
Az Apple esetében persze a cél az otthoni felhasználók meggyőzése volt, és nekik az új iWork mindenképpen a Kánaán, sőt, ha egy kisebb cégnél csak egyszerű táblázatokat, képletek használnak és nincs szükség szkriptekre, ők is jobban járnak a váltással.

Pages
A Pages felülete is teljesen megújult. Eddig inkább kiadványszerkesztőként működött, most viszont lehet váltani a kiadványszerkesztési és a hagyományos szövegszerkesztési módok között. Persze ha az utóbbiban elkezdünk szövegdobozokat, képeket és objektumokat dobálni a „papírra”, akkor megint kiadványszerkesztéshez jutunk, de hát ettől olyan jó a Pages. Az egyszerű szöveges dokumentumok szerkesztése mellett gond nélkül betördelhetünk benne egy akár egy magazint, étlapot, vagy éppen prospektust is.

Pages: szövegszerkesztő és kiadványszerkesztő egyben

Az új tartalomfüggő eszköztár mindig a kijelölt objektumhoz vagy szöveghez tartozó formázási lehetőségeket mutatja. Formázás tekintetében egyébként sokat változott a Pages, előnyére.
Ha valakinek hiányzott, immár korrektúrázási és a csoportmunkát segítő lehetőségek is helyet kaptak a programban. És persze nem utolsó sorban, több, mint 140 sablont is kapunk.
A grafikai eszköztár és a diagramszerkesztő is megújult, ez egyébként kihat minden iWork szoftverre, hiszen grafikákat és diagramokat a táblázatkezelőben és a prezentációs szoftverben is használhatunk. Hasonlóképpen a tartalomfüggő eszköztár is alapelem mindhárom alkalmazásban.

Keynote
A másik hagyományos iWork szoftver a Keynote, amelyről nem túlzás állítani, hogy a legjobb prezentációs szoftver jelenleg. Sajnos csak Macre, pedig egy Windowos változat is sikeres lenne.
A Keynote-ban új szöveg-effekteket és új átmeneteket találunk, amelyek sokkal látványosabbak, mint az eddigiek.
Újdonság az Action funkció, amelynek segítségével az objektumokat (szöveg, kép stb.) tetszőleges útvonalon mozgathatjuk, forgathatjuk, átlátszóságukat változtathatjuk, mintha animációt készítenénk. Sőt, egy remek rajzeszközt is kapunk, amelynek segítségével utólag is szerkeszthető formákat rajzolhatunk.
A Smart Build szintén új eszköz, ezzel képeinkből készíthetünk látványos animációt egy dián belül. Nagyon könnyen használható, a végeredmény pedig rendkívül látványos.

Keynote: A prezentációkészítés mestere

Az Instant Aplha eszköz ugyancsak hasznos jószág. Ha egy fotóról el szeretnénk tüntetni mondjuk a hátteret, jó esélyünk van rá, hogy ezzel megtehetjük, anélkül, hogy ezért mondjuk egy Photoshopot kellene elindítanunk. Sajnos nem csodaszer, csak akkor használható, ha az eltüntetendő képrészletek kellően eltérnek színben azoktól, amelyeket meg szeretnénk hagyni. Különben „visz mindent”.
Bemutatóinkhoz kommenteket is fűzhetünk, amely természetesen a vetítésnél nem látszik, viszont arra tökéletes, hogy ha esetleg más is dolgozik a prezentáción, akkor megosszuk vele észrevételeinket.
Van még néhány új téma is a Keynote-hoz, de ezektől nem estünk hasra, viszont pillanatok alatt összedobhatunk százszor látványosabbakat vele.

[[ Oldaltörés: numbers ]]

Numbers
Az új iWork legnagyobb újítása persze a táblázatkezelő, elsősotban azért, mert ez korábban nem volt. Pontosabban nagyon kezdetleges módon azért számolgathattunk már a Pagesben beszúrt táblázatokban is, de hát azért az nem volt az igaz.
A Numbers viszont már nagyon az, ha nem ragaszkodunk ahhoz a képhez, amit az Excel esetében megismertünk, mint táblázatkezelés.
Mert hát lehet amúgy így is használni a Numberst. Egy, teljes lapokat kitöltő táblázat, benne temérdek szám, szöveg és képlet.

Numbers: Excel kompatibilis táblázatkezelő. Nagyjából...

Ám a Numbers új oldalról közelít a táblázatkezeléshez. Itt ugyanis egy oldalon annyi és akkora táblázatot helyezünk el, amennyit akarunk (meg amennyi persze elfér).
Vagyis nem feltétlenül kell munkalapokat használnunk (bár erre is van lehetőség), ha két táblázatunk van. Ha a kettő elférne egy oldalon is, miért ne tegyük őket oda?
mindössze megfogjuk a táblázat jobb alsó sarkát, és átméretezzük. A bal felsővel pedig oda helyezzük, ahova kedvünk tartja. Ekkor egyébként a Numbers félelmetesen elkezd hasonlítani a Pagesre, hiszen ugyanúgy elhelyezhetünk a lapokon képeket, objektumokat, szövegdobozokat, grafikonokat és kommenteket, mint a másik programban. A lényeg persze ettől nem változik, itt munkalapokat is használhatunk és persze a táblázaton belül temérdek képletet.
Az viszont vitathatatlan, hogy ezzel a megközelítéssel látványosabb és áttekinthetőbb táblázatokat, projecteket hozhatunk létre.
Természetesen szűrési lehetőségünk is van a felvitt adatokhoz, használhatunk különféle cellatípusokat, megkapunk minden lehetőséget, amit mondjuk az Excelben. Szkripteket nem futtathatunk, ám ez a felhasználóknak csak egy kis részét fogja eltántorítani attól, hogy a száraz táblázatokat végre látványosan „tálalhassák”.

Kompatibilitás
Az egyik leglényegesebb kérdés persze a kompatibilitás, hiszen hiába a remek szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs program, ha nem ismeri a legszélesebb körben elterjedt Microsoft Office formátumokat. Az új iWork azonban ismeri ezeket, beleértve az Office 2007 formátumait is. Így importálhatunk és exportálhatunk Excel táblázatokat, Word dokumentumokat, Powerpoint prezentációkat.
Természetesen az elkészült anyagokat továbbra is exportálhatjuk PDF-be mindegyik alkalmazásból.
A Numbers ezen kívül kezeli a CSV fájlokat, és képes importálni akár vCard adatokat is. Exportálni PDF, Excel és CSV fomrátumokba tud.
A Pages PDF, Word, RTF és TXT formátumokba exportál, mígy a keynoteban készült prezentációkat  QuickTime, PowerPoint, PDF, Flash, HTML, iPod, JPG, TIFF vagy PNG formátumokba küldhetjük ki. Nem igazán lehet panaszunk.

 

Hozzászólások