Hogyan vásároljunk GPS-t?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem is olyan régen a GPS még luxuscikknek számított, az árak csökkenésével viszont már idén karácsonykor is egyre többen szeretnék navigációs berendezésre cserélni a papírtérképet. A boltok polcai telis-tele vannak ilyesfajta készülékekkel, így nem könnyű választani. Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyekre mindenképpen érdemes odafigyelni, ha nem akarunk „bevásárolni”.

GPS vagy PNA? Nos, a kettő nem ugyanaz. Míg GPS-en a hagyományos navigációs eszközöket (is) értjük, a PNA (Personal Navigation Assistant – Személyi navigációs asszisztens) egy olyan többfunkciós készülék, amelynek elsődleges, de nem egyedüli funkciója a navigációs képesség.  A nagyáruházak polcain inkább a PNA-val találkozni, a nép ezt vásárolja nagyon, hiszen autóba egy ilyen masina az ideális. A „csak” GPS-ek ugyanakkor a szakboltok kínálatát erősítik, és inkább speciális célokra valók, úgy mint túrázás, repülés, hajózás. Mivel cikkünkben elsősorban az autósoknak szeretnénk segítséget nyújtani, ezért a PNA-kra helyezzük a hangsúlyt.

Felhasználói felület
Az egyik legfontosabb követelmény egy navigációs készülékkel szemben, hogy könnyen lehessen használni. Igen ám, de nehéz meghatározni, hogy valami mitől kezelhető egyszerűen. Annál is inkább, mert egy PNA esetében (is) sok mindent kell értékelni, kezdve a készülékek és a képernyő méretétől a gombok számán át a futtatott szoftverig.
Kezdjük a kijelzővel! Mivel ennek a mérete a PNA méretét is meghatározza, két szabályt tartsunk be: ne legyen a kijelző túl kicsi, mert így nehezen olvashatók a feliratok, illetve ne legyen túl nagy, mert egy ponton túl az olvashatóság nem javul (sőt akár még romolhat is), amellett, hogy egy nagyméretű készülék az oldalirányú látóteret is csökkenti. Bár terjednek a széles képarányú PNA-k, ez inkább divat, lévén, hogy a navigációs használhatóságot ez a tény nem növeli. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy a kijelző fényereje nagy legyen, és a felület lehetőleg ne tükröződjék – így biztosak lehetünk abban, hogy a berendezés képét nappali fényviszonyok között is látjuk majd. A kiszemelt termékeket nyugodtan vegyük kézbe, nézzük meg például, hogy az aktuális fényerő a legnagyobb-e stb.
gps1

A kezelőfelület felépítése legyen egyértelmű számunkra
A PNA-kra a gyártók előre telepítik a szoftvereket. Ezeket nem tudjuk lecserélni, mint egy PDA-nál, így fontos, hogy a menüstruktúra számunkra logikus legyen. Hasznos, ha a menüstruktúra lapos, vezetés közben ugyanis zavaró, ha egy-egy opció két szintnél mélyebbre kerül. A leggyakrabban használt menüpontokat (cím megadása, itiner előhívása, hangerő-szabályozás, terelőút kiválasztása, POI keresés) egyszerűbben is el kell tudnunk érni, ha nem szeretnénk, hogy vezetés közben az apró változtatások nagyon eltereljék figyelmünket.
Tervezzünk meg egy próbautat (mondjuk otthonunk és a munkahelyünk között) és a berepülés üzemmóddal menjünk is végig rajta (vagy legalább kezdjük el bejárni). Így élőben is megnézhetjük, milyen lesz majd a navigáció, mennyire egyértelműek és milyen hangosak az utasítások, hangjelzések, mennyire láthatók a kereszteződések, mennyire olvashatók az utcanevek stb.
A termékek kipróbálása ezen szempontok alapján nagyon fontos, és ha mondjuk az áruházban nem engedik közelebbről megnézni a PNA-t, inkább menjünk máshova vásárolni!

A cikk folytatásáért kattintson az alábbi linkre!
Tovább>>