Ugyanúgy fejlődnek a robotok, mint az emberek, csak gyorsabban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fél évszázad alatt elérheti a robotok intelligenciája az emberekét, nyilatkozta Hans Moravec robotkutató, szembehelyezkedve azzal az állásponttal, ami szerint inkább az emberek robotizálják majd magukat a jövőben.


"Erős párhuzamot látok a robotok és az élőlények intelligenciájának fejlődése között. Az evolúció során az idegrendszerek mérete tizenötmillió évente duplázódott meg, a robotok esetében a komplexitás és a számítási kapacitás a kétszereződésre 1-2 évet kell csak várni. Most gyakorlatilag a gerincesek legkevésbé intelligens szintjét ütik csak meg, de a fejlődés ilyen tempójában ötven év alatt elérhetik az emberi intelligencia szintjét", mondta a Carnegie Mellon University robotintézetének alapítója és kutatója.

Moravec szerint a robotok szellemi képességei és viselkedésmintái 2010-re a kisebb hüllők, 2015-re a békák, 2020-ra a nagyobbfajta hüllők, 2030-ra pedig a kisebbfajta emlősök szintjét érik el. Mindezek a robotok inflixibilis viselkedést mutatnak, azaz nem képesek alkalmazkodni, csak a számára ismert és megfelelő körülmények között. Alkalmazkodni csak 2030 körül várható "második generációs" robotok tudnak majd környezetükhöz, az őket megelőző, úgynevezett "univerzális robotok" gyakorlatilag csak robotszolgák lesznek, akik előre betáplált programok révén tudják majd az emberek egyszerűbb munkáit ellátni.

A második generációs robotok emlősszintű agyuknak és kognitív képességeiknek köszönhetően képesek lesznek alkalmazkodni, az őket követő modellek pedig fizikai, kulturális és pszichológiai modelleket építenek fel ismeretanyagukból, illetve az emberekhez leghasonlóbb negyedik generáció pedig olyan világmodellt alkot magában, amely ismeretei szerint ítéli meg a világot, valamint képes teljesen absztrakt gondolatokat is alkotni.