szerző:
techline.hu

Aki nap mint nap használja az internetet, illetve grafikus felületét, a webet, annak már...

Aki nap mint nap használja az internetet, illetve grafikus felületét, a webet, annak már természetes, hogy a hivatkozásokra kattintva új oldalakat, új információkat talál. Sok esetben azonban olyan szavak vagy kifejezések is vannak a szövegben, amelyekről tovább adatokat szeretnénk megtudni, azonban hiába kattintunk rájuk, nem történik semmi. Ilyenkor azután marad a „hagyományos” megoldás: kijelöljük az egérrel a számunkra érdekes szövegrészt, a vágólapra másoljuk, megnyitunk egy új böngésző ablakot, abba betöltjük valamelyik keresőprogramot vagy más szolgáltatást, és bemásoljuk az adott szót vagy kifejezést.

A kiegészítőt folyamatosan fejlesztik, jelenleg a 3.6 változat a legújabb

Ez bizony elég hosszadalmas és nehézkes művelet, főleg, ha egy olvasott oldalon több olyan részt is találunk, amelyekről további információkra lenne szükségünk.
A Hyperwords elnevezésű Firefox kiegészítő azonban minden gondunkat megoldja.  A http://www.hyperwords.net (vagy a https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1941) oldalon ingyenes elérhető kiegészítőt folyamatosan fejlesztik, így a már jelenleg is rendkívül sok szolgáltatása állandóan újakkal bővül.

Az egérrel kijelölt szöveg mellett jelenik meg a Hyperwords menüje

A Hyperwords használata már nem is lehetne egyszerűbb! Ha egy olyan részt találunk az éppen olvasott weboldalon, amellyel további szándékaink vannak, egyszerűen jelöljük ki az egérrel. Az egér gombjának elengedésekor egy felugró menü jelenik meg, és ebből választhatjuk ki, mit szeretnénk tenni az adott szövegrésszel. A menüben megváltoztathatjuk az utasítások sorrendjét, törölhetünk belőle vagy újakat vehetünk hozzá.

Ha címet jelölünk ki, egy új fülön már térképen is láthatjuk

Nézzük meg röviden az alapértelmezett lehetőségek közül a leghasznosabbakat! Minden menüpont kiválasztásánál igaz, hogy az ahhoz tartozó weboldal a háttérben, egy új fülön jelenik meg.
A cikk elején említett problémára rögtön az első menüpont kínál megoldást. A kijelölt szövegrészről további információkat kereshetünk a Search kiválasztásával. Ezen belül végezhetünk teljes Google keresést, vagy kérhetjük csak a legfontosabb találatokat. Külön menüponttal kutakodhatunk képek és videók között. Ha pedig kiválasztjuk a Map pontot és kijelölünk egy címet, akkor azt azonnal láthatjuk a Google, a Yahoo! vagy a Microsoft  térképén. Ha pedig a Hyperwords beállításai között megadtuk saját tartózkodási helyünket, akkor a Google Maps from/to Home utasításokkal már az útvonaltervet is megkapjuk.  Ugyancsak egy kattintással kaphatunk információkat arról, milyen időjárás van a kijelölt címen vagy hogy mennyi a helyi idő.

Átváltás a mértékegységek között

A keresők közé saját kedvenceinket is felvehetjük, így azokról is le tudja kérni a találatokat a Hyperwords.  További adatokhoz juthatunk a Referencies pontban található weboldalak segítségével. A kínálat itt is nagyon gazdag, a listában többek között a következő referencia oldalak találhatók:  Wikipedia, Wiktionary, Goole Definition, Google Timeline Search, Dictionary.com, Thesaurus, Acronym finder, Answer.com, Movie Database, TV.com.
Akinek még ez sem elég, a kijelölt szöveget átfordíthatja más nyelvekre (sajnos a magyar nem szerepel a kínálatban) és a mértékegységek közötti átváltást is egy mozdulattal elvégezheti.
A Hyperwords felugró menüjében találunk egy Email pontot is, ami akkor lehet hasznos, ha valami érdekeset találtunk egy weboldalon és azt meg szeretnénk osztani  ismerősünkkel. A kijelölt szövegrészt operációs rendszerünk alapértelmezett levelező programjával vagy a Google Maillel tudjuk elküldeni, csak a címzettet kell megadni. A levél törzsében lesz a kijelölt szöveg, a tárgy sor pedig a weboldal nevét fogja tartalmazni. Ha van blogunk, akkor abba is be tudjuk automatikusan másolni  a korábban kijelölt részeket. Ehhez természetesen be kell állítani blogunk hozzáférési adatait.

A teljes Hyperwords személyre szabható

A Hyperwords menüjének utolsó pontja a Settings, itt lehet saját használati szokásainkhoz szabni ezt a kiegészítőt. A beépített funkciókhoz hozzáadhatunk új keresőket, referencia oldalakat, beállíthatjuk a fordítási nyelveket, a mértékegység átalakításokat, tartózkodási helyünket, blogunk adatait.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

Chatelés böngészőből

A legtöbbször több ilyen rendszer is fut egyszerre a gépünkön, hogy lássuk...

Úgy készít 3D-s modellt az Nvidia mesterséges intelligenciája, ahogy eddig nem lehetett

Úgy készít 3D-s modellt az Nvidia mesterséges intelligenciája, ahogy eddig nem lehetett

Ilyen a mamutagyar-vadászat sötét oldala

Ilyen a mamutagyar-vadászat sötét oldala

Dízel fenevad: itthon 20 millióért adják a 435 lóerős gázolajos új Audi SQ7-t

Dízel fenevad: itthon 20 millióért adják a 435 lóerős gázolajos új Audi SQ7-t

Azt hitte, itt a vége a Brexit-cirkusznak? Most jön a java

Azt hitte, itt a vége a Brexit-cirkusznak? Most jön a java

Megkezdődik a magyar űrhajós kiválasztása

Megkezdődik a magyar űrhajós kiválasztása

Gulyás: Kovács Zoltán szólásszabadságát senki sem korlátozza

Gulyás: Kovács Zoltán szólásszabadságát senki sem korlátozza