A legjobb videochat megoldások Windows és OS X felhasználók számára

A legjobb videochat megoldások Windows és OS X felhasználók számára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A Mac és a PC kapcsolata mára igazán kiforrott.

A Mac és a PC kapcsolata mára igazán kiforrott. Az OS X és a Windows remekül elvannak egy közös hálózatban  különösebb konfigurálás nélkül, elenyészőre csökkent a fájlformátumokból adódó probléma, szóval minden a legnagyobb rendben. Egyet kivéve, ez pedig a videotelefonálás, amely valamiért csak nem akar hivatalosan megoldódni egyik gyártó részéről sem; ha a két platform között szeretnénk kihasználni ezt a lehetőséget, mindenképpen egy harmadik gyártó szoftverére van szükségünk.
Az OS X alapszoftvere, az iChat elég belterjes, csak egy másik iChat előtt ülővel tudunk vele videózni, és ez ugyebár azt jelenti, hogy a vonal túlsó végén is egy Mac van.
A Microsoft MSN Messengere ezzel szemben létezik mindkét platformra, csak azt nem sikerült még megoldani Redmondban, hogy a Maces változat is képes legyen videotelefonálásra. Pontosabban a legújabb verzió, vállalati környezetben, ahol Microsoft Office Communications Server 2007-et használnak, képes erre, de most tegye fel a kezét az, akinek ilyen van otthon...
Nem marad más, külső segítséget kell hívni. Ilyen van, nem is egy. Ezúttal három megbízható megoldást fogunk mutatni, de ez korántsem jelenti, hogy ezzel kifújt a felhozatal, csupán csak azt, hogy szerintünk ezek közül érdemes választani. Egy negyediket azonban még meg kell említeni, mielőtt belevágnánk. Az aMSN ígéretes vállalkozás arra, hogy a Windowsos MSN Messenger felhasználókkal a Maces ismerősök is tudjanak videó-csevegni. Sajnos a megoldás még csak részlegesen működik (videó már van, ám hang az nincs), de talán hamarosan elér abba a fázisba a program, amikor már érdemes lesz bővebben is foglalkozni vele ebben a témakörben (bár bevallom, én az Adiumnak jobban drukkolok, ők is ígérgetnek ezt-azt a 2-es verzióban).
No, de lássuk a már kiforrott kínálat legjobbjait!

Skype
Mivel mással is lehetne kezdeni? Igen, a Skype talán a legjobb alternatíva erre a célra, ha másért nem, hát azért, mert kellően elterjedt mindkét oldalon. Vagyis erre még van esély átszoktatni a megrögzött Windowsos MSN felhasználókat és az iChat effektjeibe belebolondult Maceseket is. A Skype könnyen kezelhető, mindkét platformon viszonylag megbízhatóan működik, s ha nem is mondhatjuk rá, hogy alig eszik valamit, de átlagos memória és CPU használat mellett, zavarmentesen használható. Sajnos videotelefonálni egyszerre csak ketten tudnak vele, de ez az esetek többségében elegendő szokott lenni (hangos konferenciabeszélgetésre viszont használható).
További előnye, hogy telefonként is használhatjuk, ha előfizetünk, és igen kedvező díjazással hívhatunk vele vonalas és mobil számokat, bárhol a világban.

A Skype népszerű és megbízhatóan működik

És persze arról se feledkezzünk meg, hogy a linuxos verzió is megkapta már a videochat lehetőséget, így már három platform között lehet önfeledten cseverészni, képpel, hanggal.
Mellesleg van belőle mobil eszközökre készült verzió is (persze videós funkciók nélkül).

Gizmo5
A Gizmo5 nagyon hasonlít a Skype-hoz, mind szolgáltatásaiban, mind megjelenésében. Utóbbi kicsit rondább azért, mint a népszerű konkurensé, cserébe viszont nemcsak más Gizmo5 felhasználókkal tarthatjuk vele a kapcsolatot, hanem akár AIM. Yahoo!, ICQ, GoogleTalk, Jabber vagy Windows Live (MSN) kliensekkel is (igaz, ezekkel csak billentyűzet segítségével folytathatunk eszmecserét).
Itt is van lehetőség előfizetésre, és így vonalas vagy mobil készülékek elérésére, ebből a szempontból sem butább, mint a Skype, maximum a díjazása más kicsit.

Nem túl szép, de hasznos

Arra, hogy videó-csevegjünk a kollégákkal, családtagokkal, a Gizmo5 is tökéletesen megteszi, akár Mac, akár Windows előtt ülnek. Mi több, itt is találunk mobilra készült verziókat.
Memória és CPU használata viszont pazarlóbb, mint a Skype-é!

ooVoo
Az ooVoo-t kifejezetten videós beszélgetésekre találták ki, még videokonferenciát is rendezhetünk vele (akár hatan is cseverészhetünk egyszerre). Természetesen elérhető mindkét platformra, és az sem zavarja, ha a konferenciabeszélgetés vegyes operációs rendszert használó partnerek között zajlik.
A program felülete elég futurisztikus, de talán éppen ez a másik csábereje. Használni nagyon egyszerű, különösen ha bevetjük a Favorites bar funkciót, amely kattintásnyi közelségbe hozza gyakran hívott partnereinket (ráadásul csevegés közben is kényelmes, állandóan látható felületet nyújt).

A legjobb videochat szoftver?

Itt is van “gépelős csevegés”, de az kicsit fapadosabb, mint a Skype vagy a Gizmo5 esetében, a fájlcsere viszont nagyon kellemes, egyszerre több állományt is kényelmesen útnak indíthatunk, a program egymás után küldi el őket (és még csak a videós csevegés sem szakad meg, legfeljebb kicsit lassabban érnek át az anyagok).  Ráadásul akkor is küldhetünk fájlokat, ha az illető éppen nincs online. Ilyenkor a küldeményt a bejelentkezéskor töltheti le.
Hasonló módon, nemcsak “real-time” beszélgetéseket bonyolíthatunk le, hanem akár videoüzenetet is küldhetünk a programból, ha a “célszemély” éppen offline van. Amint belép, letöltheti és megnézheti, s azután válaszolhat is rá egy kattintással, ha kedve tartja. Az egész úgy működik, mint egy videó-email.
Érdekesség még, hogy használhatunk különböző videoeffekteket is, sőt, akár rögzíthetjük is a beszélgetést különféle videóformátumokba (ehhez az 1.5-ös verzió szükséges, ami egyelőre csak Windowson érhető el, Macen az 1.2-es az aktuális a cikk készültekor, abban ezek a funkciók nem használhatók).
Az ooVoo rendszerigénye valahol a Skype és a Gizmo között van, így nem fogja vissza vészesen a gépet.
Az ooVoo használata nagyon kényelmes, érdemes egy próbát tenni vele, elsősorban persze akkor, ha ki tudjuk használni videós funkcióit. Nekünk nagyon bejött!

A lehetőségek tárháza ezzel még korántsem merült ki, akadnak még más megoldások (például a SightSpeed, amelynek van ingyenes változata is), de úgy gondoljuk, jelenleg ezek a legmegbízhatóbbak. Az pedig, hogy végül kinek melyik jön be jobban, ízlés és felhasználás kérdése. A videochat mindhárom esetben díjmentes (bár az ooVoo még csak béta verzió, nem tudni, a végleges megjelenéskor is ingyenes marad-e), a mobil és vonalas hívásokért azonban a Skype és a Gizmo5 esetében is fizetnünk kell!

Hozzászólások