Egyre népszerűbb a háztartásokban az internet-telefon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai fogyasztók 24 százaléka mondta fel vezetékes telefonelőfizetését mobiltelefonra váltva, miközben 22 százalékuk használ otthon is számítógépet interneteléréssel, melyen olcsón telefonálnak is – derül ki egy pénteken közzétett, az Európai Bizottság megbízásából készült felmérésből.


A huszonhétezer háztartásban mind a huszonhét tagállamra kiterjedő felmérés alapján egyre több európai használja vezeték nélküli hálózaton otthon az internetet, vásárol mobil internetelérést, vagy csatlakozik műholdon a világhálóra. Tavalyhoz képest tíz százalékkal magasabb a távközlési és média-hozzáférést csomagban vásárlók aránya, mely így ma már 29 százalékon áll. A kombinált csomagok, melyekben vezetékes telefon, internet, kábeltévé és egyéb multimédiás szolgáltatások vannak vegyesen, a válaszadók szerint azért ilyen népszerűek, mert dinamikusan javul a szolgáltatásaik minősége. Tízből egy háztartásban a televízióadások több mint egy forrásból származnak, vagyis vannak kábel, szatellit, földi sugárzású és internet alapú adások is.

Az Európai Bizottság megbízásából készült felmérés szerint a vezetékes telefonról mobilra váltók aránya magasabb az új tagállamokban (39 százalék), míg a Tizenötökben csak 20 százalék, kivéve Finnországot, ahol 61 és Portugáliát, ahol 48 százalék a mobil mellett döntők aránya. Számos országban, így a cseheknél, a szlovákoknál, az osztrákoknál és az olaszoknál a mobilra váltás a mobil internet gyors térhódításával párosul.

Ma már az EU háztartásainak 22 százaléka használja internetcsatlakozását telefonálásra is, de a letteknél ez az arány 58 százalék, a litvánoknál 51 százalék, a cseheknél 50 százalék, a lengyeleknél 49 százalék, míg a bolgároknál 46 százalék.

Az európai lakások felében van már internet (49 százalék), amiből jelentős hányad (36 százalék) szélessávon csatlakozik;z 2007 teléhez képest 8 százalékos emelkedés. Az összes szélessávú csatlakozás 59 százaléka ADSL-en át van bekötve.