Angilában bemutatták az érző robotot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Angliában megszületett az érző robot, "aki" a vele szemben alkalmazott bánásmódnak megfelelően reagál az emberi közeledésre.

A robotot a bristoli West England University kutatói fejlesztették ki, hogy kiderítsék miként reagálnak az emberek egy olyan gépi szerkezetre, amely "kimutatja az érzéséit". A Szívrobotnak (Heart Robot) dobog a szíve, lélegzik, s érzékelői segítségével reagál a mozgásra, a zajokra és az érintésre - olvasható az Ananova című brit hírportálon.

Amennyiben Szívrobot urat megölelik, reagál a gyengédségre - ajkai kissé szétnyílnak, szemhéja lecsukódik, légzése és szívverése pedig lelassul. Nem így, ha valaki az érző masinát durván megrázza, vagy gorombán rákiabál: a Szívrobot összerándul, keze ökölbe szorul, szemét tágra nyitja, szaporán szedi a levegőt, s felgyorsul a szívverése.

A Szívrobotot a londoni Tudományos Múzeumban rendezett, s "érző" gépi szerkezeteket felvonultató Emotibots című kiállításon is bemutatták.

Holly Cave szerint, aki részt vett a tárlat megrendezésében, a Szívrobot akkora, mint egy kisgyerek, s valahol a robot és egy baba között van.

"A gyerekek nagyon különbözőképp reagáltak a Szívrobotra: vagy megölelték, becézgették, s úgy bántak vele, mint egy csecsemővel vagy egy babával, vagy pedig meg akarták ijeszteni" - mondta Holly Cave, aki szerint a jövőben az embereknek és a robotoknak együtt kell majd működniük, ami egy sor érdekes etikai kérdést vet fel.