szerző:
MTI

Izraeli tudósok a növények "panaszát" kihallgatva állapítják meg a vízszennyeződés mértékét. Lézersugárral megvilágítva a vízben lévő algákat a kutatók regisztrálják a hanghullámokat, amelyek elárulják a szennyeződés típusát és mértékét.

"A vörös fény jelzi, hogy valami nem stimmel a vízminőséggel" - mondta Zvi Dubinszki, az izraeli Bar Ilan Egyetem hidrobiológusa. Magyarázata szerint az alga az első növény, amelyet érint a vízminőség változása.

Annak ellenére, hogy bolygónk nagy részét víz borítja, a Föld lakosságának 44 százaléka szenved a vízhiánytól. A jövőben ez a szám várhatóan növekszik a globális felmelegedésnek és a lakosság növekvő létszámának köszönhetően.

Ahogy világszerte csökkennek a vízkészletek, úgy terjedhet az "algaalapú" vizsgálati módszer, amelynek segítségével olcsóbban, pontosabban és gyorsabban lehet tesztelni a vízminőséget, mint a jelenleg alkalmazott metódusokkal - hangsúlyozta Zvi Dubinszki.

A módszer lényege az algákban végbemenő fotoszintézis mérése - e folyamat révén a növény a fényt az életműködéséhez szükséges energiává alakítja át, s eközben oxigént termel.

Az izraeli kutató módszerét azért könnyű alkalmazni, mivel bolygónk természetes vizeiben bőséggel szaporodik az alga, amely biztosítja a légkörben jelenlévő oxigén túlnyomó részét.

A mérőmódszer lézersugárral stimulálja a vízmintákban lévő algákban a fotoszintézist. Ugyanakkor a lézer által kibocsátott hő nem teljes egészében használódik fel: az alga állapotától és a fotoszintézis mértékétől függően egy része visszaverődik a vízbe, hanghullámokat keltve.

Egy speciális víz alatti mikrofon segítségével a kutatók képesek elemezni a hanghullámok erejét és ezáltal diagnosztizálni az algák "egészségi állapotát" és a víz minőségét.

"Az algáknak, amelyek az elhasznált elemek és festékgyárak okozta ólommérgezésben szenvednek, más a hangja, mint azoké, amelyeket vashiány gyötör, vagy esetleg valamilyen más toxikus anyaggal kerültek érintkezésbe" - hangsúlyozta Julia Pinkaszov kutató. 

Magyarázata szerint az algák fotoszintézisének tesztelése révén sokkal pontosabban és egyszerűbben lehet megállapítani a vízszennyezés mértékét, mint a jelenleg e célra alkalmazott vegyi, vagy radiokarbonos eljárásokkal.

Zvi Dubinszki szerint amennyiben sikerül biztosítani a szükséges pénzeszközöket, a készülék két éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet. Az izraeli kutatók eredményeikről több tudományos folyóiratban is beszámoltak, legutóbb a Hydrobiologia című szaklapban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Aszály, árvíz, ivóvíz-gond várható Magyarországon

Az ENSZ adatai szerint jelenleg egymilliárd ember nem jut biztonságos ivóvízhez - hangsúlyozta Somlyódy László Széchenyi-díjas akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vízi közmű és környezetmérnöki tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

hvg.hu Tech

A jövő háborúit a vízért folytatjuk majd?

Kritikus történelmi korszak küszöbén állunk. Az erőforrások - a kőolajtól és az ivóvíztől az uránércig és a szemes terményekig - apadnak, ezért az energiafüggő országok egymással versengve keresik majd az éhségüket csillapítani képes országok kegyeit, amíg a hiány pótlására a technika fenntarthatóbb megoldást nem kínál. Pár évtizeden belül a víz és az élelem is elsőrendű konfliktusforrás lesz, akárcsak ma az olaj. Részlet a HVG Kiadó gondozásában megjelent Jövő-dosszié című könyvből.

hvg.hu Tech

Egyetlen csésze kávéhoz 140 liter vízre van szükség

A szén-dioxid terhelést kifejező úgynevezett szénlábnyom (carbon footprint) mellett eddig kevéssé vették figyelembe az emberi működésnek a vizekre vonatkoztatott terhelését. Most azonban holland kutatók felmérései alapján már azt is megtudhattuk, hogy mennyi vízre van szükség egy kiló marhahús, vagy egy csésze kávé előállításához.

Bari Máriusz Tech

Szennyvízből kapja az internetet Bournemouth lakossága

Bournemouth az első olyan angol város, ahol az internetes sávszélesség nemcsak nagyobb az angol átlaghoz képest, hanem újszerű helyről is érkezik: a kábelek ugyanis a csatornarendszerbe vannak lefektetve.

Bari Máriusz Tech

A víz lehet a XXI. század olaja

Közhasznú találmányokkal rukkolt elő a Segway feltalálója. Míg az egykerekű, ön-egyensúlyozó roller viszonylag kevés ember kezében fordult meg, annál nagyobb tömegeknek szánja Dean Kamen víztisztítóját és generátorát.

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

Máris eltűntek a hajléktalanok a Deák térről

Máris eltűntek a hajléktalanok a Deák térről

Cseh mini-divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

Cseh mini-divatterepjáró: kistestvért kap a Skoda Karoq és Kodiaq

A kormány már tudja, hogyan seprűz ki százezer embert a közszférából

A kormány már tudja, hogyan seprűz ki százezer embert a közszférából

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa