Rádiózzon és tévézzen több mint 1000 csatornán!

Rádiózzon és tévézzen több mint 1000 csatornán!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A RarmaRadio nevű szoftver sikeresen kiérdemelheti a világ legszerencsétlenebb nevű szoftvere...

A RarmaRadio nevű szoftver sikeresen kiérdemelheti a világ legszerencsétlenebb nevű szoftvere címet, az elnevezésével ellentétben ugyanis nemcsak rádiózni lehet vele, hanem tévét nézni is. Ebben persze még nem lenne semmi különleges – néhány tévécsatornát bármilyen, erre szakosodott shareware-rel foghatunk (elsősorban európai és Egyesült Államokbeli csatornákat) –, a Raima szoftvere azonban egészen speciális. Kínálatában ugyanis szinte a világ minden országából találhatunk tévécsatornákat, Albániától a Vatikánig, de persze az USA összes állama is helyet kapott (nincs is jobb, mint „eredetiben” nézni a baseballt), sőt még Irakból is van televízióműsor: csak ez utóbbiból hét csatornát foghatunk, ami  egy online TV szoftver esetében igen impozáns szám, főleg ha figyelembe vesszük, hogy Irakban nem is nagyon van több csatorna.

A kínálat tehát bőséges, ironikus módon itthonról szinte kevesebb csatornát tudunk fogni, mint az előbb példának felhozott Irakból: a hazai csatornákból a szokásos HírTV, M1, DunaTV és társai működnek, valamint néhány vidéki állomás.

Magyar TV adások...

A szoftver kezelése igen egyszerű (ráadásul a kezelőfelület is magyar): csak töltsük le, majd telepítés után a bal oldali mezőben válasszuk a „régió” listát Itt megtaláljuk a földgolyó majd minden országát. Csak kattintsunk arra az országra, amelynek a tévéadásába szeretnénk egy kicsit „belekukkolni”, és máris választhatunk a jobb oldali listából egy adót. (Egy ciprusi élő adást nézni Magyarországról – az élmény megfizethetelen.) A program hajlamos egy kicsit sokáig „pufferelni”, ne ijedjünk meg tehát, ha egy-egy adóra kattintva, először csak egy fekete lejátszó ablak fogad – a dolog működik, csak némi időre van szüksége. Pufferelés után viszont elismerésre méltóan szépen jön a stream, nem akadozik, megkockáztatom, hogy még annyit sem szaggat, mint a Youtube vagy a Joost.

Ha elegünk van a tévékből, a Raima akkor is kínál még böngésznivalót – nevéhez méltóan (végül is ez egy rádió vagy mi a szösz…) rengeteg rádiócsatorna adását hallgathatjuk. Ellentétben a Winamp vagy az iTunes kínálatával, ezek nem internetes rádiók, hanem valódi rádióadók; a magyar kínálat szinte teljes, a Klubrádiótól a Juventusig van itt minden. 

Nézzük mi a helyzet a svájci TV csatornákon...

Kellemes bónusz szolgáltatás, hogy a rádiók adásait egyetlen gombnyomással rögzíthetjük – csak nyomjuk meg a felső eszköztáron a „Felvétel” gombot, és máris merevlemezünkre kerül a zene. Sajnos a „Felvétel” gomb tévék esetében nem működik (pedig nyomogattam bőszen), de hát semmi sem lehet tökéletes. Jó dolog azonban, hogy az adókból – tévésből és rádiósból vegyesen – bármennyit nézhetünk/hallgathatunk egyszerre, így előállhat a bőség zavara is, mint például esetemben, amikor egy Török televízióban „lehalkítva” néztem a Bridget Jones naplóját  (török hang, de angol felirat), mellette ment a DunaTV híradója, szintén csak képpel, mert politikából ennyi is elég, ellenben a vizuális élmény-kavalkádot kellemesen alátámasztotta Zorán utánozhatatlan hangja, a Juventusról. Persze egy ilyen kaland már erősen terheli a memóriát és a processzort, ha azonban nem veszítjük el fejünket a bőséges kínálat láttán, és csak egy tévé- vagy rádióadót üzemeltetünk egy időben, akkor egy közepes PC-n is remekül elfut a szoftver – akár még dolgozni is lehet filmnézés közben. 

Rádióállomások szép számmal...

A videolejátszó ablakot kedvünkre nagyíthatjuk/kicsinyíthetjük, sőt lehetőség van külső videolejátszó beállítására is, így a kiválasztott adás akár kedvenc lejátszónkban is megtekinthető. Ha pedig nagyon kényelmesek vagyunk, akkor használhatjuk a beépített „időzítő” funkciót, ennek a segítségével akkor indulnak el kedvenc műsoraink, amikor szükség van rájuk. A szoftver próbaverziója harminc napig korlátozás nélkül, az összes funkciójával együtt használható, ha pedig nagyon beleszeretünk, akkor csekély harminc dollárért (kb. ötezer forint)  kaphatunk párezer rádió- és TV csatornát.


Hozzászólások