Támadható brit nukleáris célpontok pozícióját is felfedte a Google Earth

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Együtt forrong a brit bulvársajtó az ország nemzetbiztonsági felelőseivel. A Google Earth térképszoftver legutóbbi frissítése ugyanis véletlenül felfedte számos, terroristák által potenciálisan támadható hadi és nukleáris célpont pozícióját. Az internetezők szerint a média csak felfújja a történetet.


A Google Earth már számos katonai szervezet, kormányszerv és személyiségi jogi egyesület ellenérzését vívta ki folyamatosan frissített műholdképeiből felépített globális szemével, a múlt heti események pedig csak felerősíti mindezt.

A The Sun brit bulvárlap által megszellőztetett történet szerint a brit kormány kérésére a Google korábban elmosta a műholdképen a skóciai Clyde folyó mellett elterülő faslane-i bázis részleteit, a mostani térképfrissítésben azonban egy hiba folytán megjelentek és pontosan láthatóak a bázis egyes épületei.

John Hanke, a Google Earth és Google Maps felelős embere már korábban is megkérdőjelezte, hogy a terorristák a Google Earth segítségével fogják-e csapásaikat megindítani, véleménye pedig egybevág az internetezőkével, akik szerint az elmosott - gyakorlatilag kitakart - területek csak felhívják a terroristák figyelmét. E vélemények nem nyugtatják meg a brit nemzetbiztonsági szerveket, a térképfrissítések ugyanis nem csak a faslane-i bázison belüli épületek pontos pozícióit fedték fel, hanem az MI6 (a brit hírszerzés) londoni irodája, a nukleáris veszély esetén aktiválódó krízisközpont, illetve a különleges légiszolgálat kiképzőközpontja is tisztán kivehető.