Obama engedélyezte az embrionális őssejtkutatás finanszírozását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az amerikai elnök hétfőn feloldotta az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó nyolcéves tilalmat, amelyet elődje, George Bush rendelt el.

Obama a Fehér Ház Keleti Termében
beszél az őssejtkutatásról
© MTI
Az amerikai elnök hétfőn feloldotta az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó nyolcéves tilalmat, amelyet elődje, George Bush rendelt el.

Barack Obama négy hónapot adott a Nemzeti Egészségügyi Intézetnek arra, hogy új szabályozást dolgozzon ki a kérdésben. Az elnök nem jelezte, milyen vezérlő elvek érvényesítését várja el, az intézetre bízza annak eldöntését, mikor és milyen esetekben erkölcsös és jogszerű finanszírozni az emberi őssejtkutatást.

Obama egyik fő kampányígérete volt az őssejtkutatást érintő pénzügyi korlátozások megszüntetése. "Azon fogok dolgozni, hogy helyreállítsam a tudomány becsületét" - hangsúlyozta mielőtt a Fehér Házban ünnepélyes keretek között aláírta a finanszírozási tilalom eltörléséről szóló rendeletet.

Az elnök - nyilvánvalóan a Bush-kormány politikáját bírálva -  kijelentette, az ő kormánya nem fogja politikai megfontolásból eltorzítani vagy eltitkolni a kutatási eredményeket. Mint mondta, az utóbbi években az amerikai kormány tévesen állította egymással szembe a tudományt az erkölcsi értékekkel. Megítélése szerint az amerikaiak többsége, különböző politikai nézetekkel, háttérrel és gondolkodásmóddal ma már egyetért: ezeket a kísérleteket folytatni kell. "Az ígéret nagy, és megfelelő szabályozással, szigorú ellenőrzéssel a veszélyek elkerülhetők" - jelentette ki.

A rendelet aláírásakor Obama arról is beszélt, hogy reményei szerint a kongresszus kétpárti alapon továbblép az őssejtkutatás finanszírozása terén. Demokrata párti politikusok szerint a kongresszusnak törvényben kellene rögzíteni a kutatások szövetségi támogatását, meggátolva ezzel, hogy a jövőben valamelyik elnök rendeleti úton ismét leállíthassa a finanszírozást.