Vegetatív állapotban is képesek vagyunk tanulni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Át kell értékelnünk mindazt, amit eddig a vegetatív állapotban lévő betegekről gondoltunk, áll egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányában, ugyanis még ilyen állapotban is képesek tanulni - olvasható a Science Daily híradásában.

A világon először tesztelték - és egyúttal bizonyították - kutatók azt, hogy egyes páciensek vegetatív állapotban vagy minimális öntudatot mutatva is képesek tanulni. A Buenos Aires-i Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, valamint az argentin Kognitív Neurológiai Intézet kutatói klasszikus pavlovi módszert használva bizonyították be mindezt: az egyes betegeknek egy hangot játszottak le, majd rögtön utána levegőt fújtak a szemükre.

Rövid idő után a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a páciensek szeme megrebben, amikor a hangot hallják, még azelőtt, hogy a légfuvallat a szemüket éri. Ahhoz, hogy az ingerek így összekapcsolódjanak a fejben, tudatosság szükséges, s ugyanez az asszociáció nem alakult ki azokban, akiket a kísérlet idejére elaltattak.

A tény, hogy a páciensek képesek asszociációkat formálni, azt jelenti, hogy képesek emlékeket is kialakítani. Ha pedig tanulni tudnak, akár még a félépülésre is képesek, állította a kutatás vezetője, Tristan Bekinschtein, majd hozzátette: tesztjük remélhetőleg hasznos és egyben egyszerű eszköz lesz a páciensek állapotának vizsgálatára anélkül, hogy bármilyen agyröntgent vagy hasonló más berendezést használnának. A kutatócsoport minderről a Nature Neuroscience szaklapban számolt be.