Fülével lát a hétéves vak denevérfiú - videóval

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hétéves fiú sajátította el Angliában először azt a különleges képességet, hogy a denevérekhez hasonlóan a hangok visszaverődéséből deríti fel környezetét - írja az angol UKPA hírügynökség.


A hétéves Lucas Murray szájpadlásán kattog nyelvével, a visszapattanó hangokból pedig képes megállapítani a körülötte lévő tárgyak távolságát, formáját, sűrűségét és helyét. A Poole városkában élő fiú vaksága ellenére a videóban is látható módon gond nélkül dob kosárra, de a mászás vagy éppenséggel a játszótéren futkározás és játszás sem okoz neki gondot.


Lucast a kaliforniai Daniel Kish, a World Access for the Blind jótékonysági intézmény alapítója tanította meg a különleges képességre. A fiú a tárgyak távolságát abból tudja megmondani, hogy a visszhang mikor jut el fülébe, helyüket pedig abból, hogy melyik füléhez jut el hamarabb a visszapattanó hang. Az egyes tárgyak formáját és anyaguk sűrűségét a hang intenzitásából lehet megállapítani - egy mozgó tárgy például mélyebb hangot ad, míg egy álló testhez tartozó hang magasabbat.