Új fejlesztésekbe fogott a Nav N Go

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Nav N Go által elnyert, a vállalat infrastruktúrájában, egyetemi és független kutatási csoportokkal együttműködésben...

A Nav N Go által elnyert, a vállalat infrastruktúrájában, egyetemi és független kutatási csoportokkal együttműködésben megvalósuló projekt a KMOP-2009-1.1.1: „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című pályázati konstrukcióhoz kapcsolódik. A fejlesztés célja egy mobil eszközökön működő platform műszaki prototípusának kifejlesztése. A fejlesztés főbb kutatási területei a szemantikus tartalomkezelés, a helyfüggő, összetett mobil alkalmazások, valamint a mobil kezelhetőség. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás pontos összege 297 736 500 Ft.

 

A projekt egyik legfontosabb mérföldköve a szemantikus tartalomkezelés fejlesztése, vagyis, egy olyan jelentésalapú tartalomkezelés megvalósítása, amely az összes elérhető tartalomforrásban, akár egy sms-ben is felismeri és kezeli a helyhez köthető információkat. Ezáltal, például, egy címet tartalmazó sms-ben a rendszer automatikusan felismeri a helyet, megtervezi az oda vezető útvonalat, sőt, azt is kijelzi, hogy az sms-ben jelzett időpontra odaérünk-e a találkozóra. A navigáció így szinte emberi módon, nem csak rideg GPS koordináták alapján működhet.

A kifejlesztendő platform lehetővé teszi olyan szoftverfejlesztő cégek részére is helyfüggő, összetett mobilalkalmazások fejlesztését, akik korábban navigációs és térképészeti szaktudás hiányában nem vállalkozhattak ilyesmire.

A projekt során a mobil eszközök kezelésének hatékonyabb módjait is kutatják majd, hiszen mobil eszközök esetében, elsősorban azok kis mérete miatt, a navigáció használata gyakran problémát okoz. A felhasználási módok felmérésével és a legújabb hangképzési és beszéd-felismerési algoritmusok használatával, hangvezérlés által minden eddiginél teljesebb mobil felhasználói élmény és hatékonyabb kezelés lesz majd elérhető a prototípusban.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül működő projektben a Nav N Go Kft. a fejlesztési tevékenységek koordinálásában és saját kísérleti fejlesztések végrehajtásában is szerepet vállal. Az egyetemi és független kutatócsoportok feladata a platform architektúrájának specifikálása, annak célcsoportos viselkedéselemzés alapján történő kutatása és a tartalom-feldolgozás lesz.

„Büszkeséggel tölt el minket, hogy kezdeményezői és aktív részesei lehetünk egy innovatív, a mobil navigációt alapjaiban forradalmasító fejlesztésnek, amelyből, a platform nyíltsága révén a hardver- és operációsrendszer-gyártók, szoftverfejlesztők, valamint oktatási szervezetek is profitálhatnak” – nyilatkozta Vahl Tamás, a Nav N Go Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások