Egy jelszó mind felett

Egy jelszó mind felett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Aki csak néhány internetes szolgáltatást használ, annak is sok jelszóra van szüksége, hogy hozzáférjen az elektronikus...

Aki csak néhány internetes szolgáltatást használ, annak is sok jelszóra van szüksége, hogy hozzáférjen az elektronikus leveleihez, Facebook-, Twitter-, Flicker- és YouTube-oldalához, blogjához vagy a csevegő szolgáltatásához. Egy jó és nehezen megfejthető jelszó kitalálása nem egyszerű feladat, és igazán akkor erős a jelszó, ha nem lehet semmi értelmes dologhoz kötni. Így azután a tulajdonosnak is nehéz megjegyezni, ezért sokan ugyanazt a karaktersorozatot használják több belépéshez is. Ez meglehetősen veszélyes, ezért érdemes mindenütt mást alkalmazni.

A mester jelszót nagyon körültekintően kell megválasztani

Több olyan program is van, amelyik abban segít, hogy a különböző nehezen megjegyezhető jelszavak helyett csak egy úgynevezett mester jelszót kell észben tartanunk, a többit már az alkalmazás behelyettesíti a megfelelő belépési oldalakon.
Az egyik legkényelmesebben és ingyen használható jelszókezelő program a Windows rendszert használóknak a Sticky Password Free.  Az alkalmazásnak létezik egy fizetős változata is (Sticky Password Pro), azonban egy átlagos felhasználónak elegendőek az ingyenesen elérhető szolgáltatások is. A megkötés itt mindössze annyi, hogy legfeljebb 15 jelszót lehet vele kezelni, és le kell mondanunk az automatikus bejelentkezés kényelméről.

A böngészőkből is betölthetjük az eddig megjegyzett jelszavakat

A program letöltése és telepítése után az első feladat, hogy beállítsunk egy mester jelszót. Fontos, hogy ez valóban egy nagyon erős jelszó legyen, mert ezzel lehet majd hozzáférni a rendszer által tárolt többi belépési azonosító- és jelszópároshoz. A mester jelszó beírásakor folyamatosan láthatjuk annak erősségét, így addig változtathatjuk, amíg “kitalálhatatlan” nem lesz. A program készítői arra is gondoltak, hogy esetleg a számítógépen titokban működő keylogger (egy olyan rejtett program, ami rögzít minden billentyűleütést)  ne tudja megszerezni ezt a jelszót, így használhatunk egy virtuális billentyűzetet is a mester karaktersorozat megadásakor.

A kezdeti beállításokhoz még az is hozzátartozik, hogy telepíthetünk különböző kiegészítőket, például a böngészőkhöz tartozó plugin-eket, amelyek automatikusan fogják rögzíteni  az egyes weboldalakon használt belépési adatainkat. Ezen kívül a Sticky Password első indításakor importálhatjuk a böngészőkből a korábbi használat során elmentett jelszavakat is.

A mindennapos használat során, amikor szükségünk van egy belépési azonosító-/jelszópárosra, csak a mester jelszót kell megadni, a többit a programra bízhatjuk.

Az ingyenes változatban legfeljebb 15 jelszót tudunk kezelni

Az alkalmazás Pro változatával korlátlan számú jelszót kezelhetünk, és titkos feljegyzéseket és adatokat is tárolhatunk. Ezen kívül a Próval a jelszó adatbázis egy hordozható változatát is létre lehet hozni, így akár egy pendrive-on is magunkkal vihetjük mindenhová a bizalmas információkat. Sőt, a hordozható változatot a Dropbox tárolóterületen is létrehozhatjuk, így bárhonnan elérhetjük az automatikusan frissített jelszó-adatbázisunkat.

Hozzászólások