A legjobb HD-videolejátszó

A legjobb HD-videolejátszó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

De melyik lehet a legjobb videolejátszó? Ennek eldöntése természetesen szubjektív.

De melyik lehet a legjobb videolejátszó? Ennek eldöntése természetesen szubjektív. A legnépszerűbb a szinte minden formátummal elboldoguló, gyors (és ingyenes!) VLC, de sokan a fapados Mplayer-re teszik voksukat.

Pár éve még valóban ők voltak az egyeduralkodó lejátszók, ám a sávszélesség és a háttértárolók kapacitásának növekedésével, valamint az új (és egyre nagyobb, jobb képet adó) formátumok megjelenésével megjelentek a modernebb versenyzők is a lejátszópiacon. A Splash Pro nem kevesebbet állít, mint hogy ő a létező legjobb lejátszó HD/AVCHD formátumokhoz. Szokásunkhoz híven most is szkeptikusan kezeltük a reklámszlogent, egy alaposabb teszt azonban bebizonyította, hogy a marketingszöveg ezúttal nem áll messze a valóságtól. A Splah Pro ugyanis valóban elképesztően jó, főleg a nagyméretű és nagyfelbontású filmek lejátszásához.

A szoftver sajnos nem ingyenes, van azonban demó verzió (30 napos), ezt mindenképpen érdemes letölteni és kipróbálni, még akkor is, ha éppen „VLC-hívők” vagyunk. A Splash ugyanis annyi extrát, ráadásul más lejátszókban alig található extrát és kényelmi funkciót pakolt a lejátszóba, hogy garantáltan leesik majd az állunk. Az első és legfontosabb, hogy alapból elboldogul a legmodernebb HD formátumokkal, mindenféle akadás/szaggatás/fagyás nélkül (a WMP itt például már elvérzik): AVCHD, MPEG-2, AVC/H.264 és VC-1 formátumú, fantasztikus felbontású filmeket nézhetünk könnyedén. Semmilyen kodekcsomagra vagy kiegészítőre nincs szükség: elindítjuk a lejátszót, és máris szórakozhatunk.

A szoftver igazi erőssége persze akkor mutatkozik meg, amikor már megy a film: az extráknak köszönhetően szinte mindent megtehetünk, amit csak akarunk (miközben a lejátszás egy percre sem akad el). Az olyan egyértelmű funkciók mellett, mint pl. a „seek” (bármikor, bármeddig beletekerhetünk a filmbe, anélkül hogy akár csak egy pillanatra is megakadna a szoftver) találhatunk „light boost” funkciót (jóval élesebbek a fények, szebb lesz a film), de van „details boost” funkció is, amellyel akár egy SD minőségű videót is „feljavítva” nézhetünk, például egy HD televízión/monitoron. Automatikus deinterlace funkció is van, a legjobb azonban, hogy a lejátszó teljesen kihasználja a többmagos processzorokat és a GPU-t, rengeteg energiát spórolva ezzel például egy notebookos filmnézés alkalmával.

A Motion2 technológiának köszönhetően a filmek lejátszása „simább” – hogy ez egészen pontosan mit jelent, azt ennek az összehasonlító videónak a segítségével érzékelhetjük.

Az MPEG-4,AVC/H.264,MPEG-2,SMPTE VC-1,DivX és WMV filmeket hardverdekódolással nézhetjük meg a Splash segítségével, az AC-3, MPEG Layer I/II, AAC LC, HE-AAC, LPCM, Vorbis, FLAC, WMA fájlok pedig szoftveresen lesznek dekódolva. A formátumoknak még nincs vége: a Splash ezeken felül elboldogul az AVI, M2T, MTS, M2TS, MKV, MKA, MOV, MP4, MPG, TS, M4V, VOB, DIVX, XVID, WMV, MBT fájlokkal is.

És persze a lényeg: a 23 támogatott nyelvben a magyar is benne van, így anyanyelvünkön láthatjuk viszont a menüket és az opciókat. Letöltés
 

Hozzászólások