HVG-teszt: ki ad pontos meteorológiai prognózist Magyarországra?

HVG-teszt: ki ad pontos meteorológiai prognózist Magyarországra?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

A Yahoo többször jobban tudja, milyen idő lesz Pesten, mint az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hogyan szuperálnak az időjárás-előrejelzések? A HVG megnézte.

Két-három nagy nemzetközi számítógépes modell alapján készülnek az időjóslatok Magyarországra. Beválási arányuk is igen hasonlóan marad el a tökéletestől. A HVG által vizsgált időszakban még az egynapos előrejelzések is csak ritkán voltak megbízhatóbbak 80 százalékosnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) prognózisai például több mint háromszor annyi maximális pontszámot gyűjtöttek be akkor, amikor csak a hőmérsékletet pontoztuk, mint amikor a részleteket is értékeltük. Ez nem kizárólag a szolgálat szakembergárdáján és országos – 105 állomáson az időjárás jellemzőit tízpercenként rögzítő – mérőhálózatán múlik. Az utóbbi évtizedekben nagyot fejlődött számítógépes előrejelzési modelleknek köszönhetően ma már szinte bárhol össze lehet állítani az átlagemberek számára jól használható, akár a hazai meteorológusokénál megbízhatóbb prognózist. Olyannyira, hogy a HVG az időjárási szempontból váratlanul mozgalmas júliusban készített felmérése szerint a kaliforniai központú internetes multi, a Yahoo! időjárási portálja az itthon kiadottaknál valamivel pontosabb magyarországi előrejelzéseket készített.

Akárhol teszik is fel a felhőket és a napocskákat a népszerű térképekre, az alapszámításokat – miután az egyes országok meteorológiai szolgálatai betáplálják a nemzetközi hálózatba az általuk regisztrált időjárási jellemzőket – tucatnyi nagy központban végzik el, az említett számítógépes modellek futtatásával.

Arról, hogy mi az, ami mégiscsak megkülönbözteti a prognózisokat, az e heti HVG-ben olvashatnak.