Kínai hackerek támadták meg az amerikai kereskedelmi kamarát

Kínai hackerek támadták meg az amerikai kereskedelmi kamarát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kínában tevékenykedő hackerek tavaly behatoltak az amerikai kereskedelmi kamara számítógépes rendszerébe, és adatokat szereztek meg annak műveleteiről és 3 milliós tagságáról - írta szerdán a The Wall Street Journal (WSJ).

A legjelentősebb amerikai érdekérvényesítő csoport elleni támadás legalább 300 internetes címet érintett. Illetékesek tavaly májusban fedezték fel a behatolást, és vetettek véget az elektronikus fürkészésnek. Egyelőre nem világos, mekkora adatmennyiséghez fértek hozzá a hackerek az egy éven át tartó művelet során.

A lap által idézett források egyike szerint Washingtonban arra gyanakszanak, hogy a hackerek csoportja kapcsolatban áll a kínai kormánnyal. Az üzleti napilap megszólaltatta a kínai nagykövetség szóvivőjét, aki leszögezte: az olyan állításokra, hogy a számítógépes támadás mögött Kína állna, "semminemű bizonyíték nincs", ezért azok "felelőtlenek". A kérdést nem kellene "politizálni" - tette hozzá a szóvivő.

A kereskedelmi kamarának 450 alkalmazottja van, feladata az üzleti körök - köztük a legnagyobb amerikai konszernek -érdekeinek képviselete a törvényhozásban.

©

A WSJ szerint a megcsapolt e-mail üzenetek vállalatok és olyan fontos személyek nevét tartalmazták, akik  kapcsolatban állnak a kereskedelmi kamarával. Szerepeltek bennük kereskedelempolitikai dokumentumok, üzleti találkozókról készített feljegyzések, üzleti utakról szóló beszámolók.

"Szokatlan számunkra, hogy egyértelműen olyan valakinek a keze van a dologban, aki nagyon érti a dolgát: pontosan tudta, hogy kik vagyunk, célirányosan szemelt ki magának bizonyos személyeket, és bonyolult eszközöket alkalmazott az információk megszerzése érdekében" - árulta el az újságnak David Chavern, a kamara számítástechnikai részlegének vezetője.