Budapesten tesztelik a horvát légtér átrajzolását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A horvát légtér módosítását a HungaroControl budapesti regionális fejlesztési központjában tesztelik - jelentette be a cég hétfőn.

A program célja a horvát légtér kapacitásnövelésének előkészítése, a légtérstruktúra tesztelése, amelynek segítségével a jövő év második felétől fokozatosan megkezdheti önálló működését a bosznia-hercegovinai légiforgalmi szolgálat. Jelenleg a bosnyák állam légterében a szerb és horvát kollégák navigálják a repülőket.

Az Egységes Európai Égbolt megvalósítását is elősegítő tesztsorozat az első nemzetközi együttműködés a HungaroControl tavaly megnyitott innovációs központjában. A Croatia Control többek között a rendelkezésre álló modern technológia, a földrajzi közelség, és a szolgáltatás versenyképes ára miatt választotta Magyarországot a tesztelés helyszínéül - olvasható a közleményben. 

A program során a szimulációs központban (Center of Research, Development and Simulation - CRDS) próbálják ki az elméletben már kidolgozott új légtérstruktúrát, a szükséges eljárásokat és az alkalmazandó munkatechnológiát.  A magyar szakemberek elsősorban a szimulációs környezet kialakításával és a gyakorlatok megtervezésével támogatják a horvát szakemberek munkáját. 

A HungaroControl közleménye megjegyzi, hogy a közép-európai funkcionális légtérblokk (FAB CE) terveihez kapcsolódik a tesztelés. A Magyarország mellett hat állam - Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia -  légiforgalmi irányítását összehangoló FAB CE  rendszerben a légiforgalmi irányítók nem az államhatáron "adják át"  a repülőgépet a következő légiforgalmi szolgálatnak, hanem a légtérblokkon belül egységesen kezelik.

Több környező és FAB Danube ország  komolyan érdeklődik a budapesti szimulációs lehetőségek iránt - áll a HungaroControl közleményében. 

A HungaroControl a regionális partnerek mellett más európai megrendelőkre is számíthat, miután a magyar légiforgalmi szolgálat nemrégiben együttműködési megállapodást írt alá az európai légiforgalmi szolgálatokat tömörítő szervezettel, az EUROCONTROL-lal. A megállapodás szerint a felek összehangolják saját, Európa két legmodernebb innovációs központjaként ismert létesítményük kapacitásait.